Grbin traži raspuštanje Sabora, izbore, s Mostom, Domovinskim pokretom, Suverenistima ne želi surađivati

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Aktualna gospodarska i politička situacija bila je glavna tema sjednice najvišeg SDP-ova stranačkog tijela, za koju se SDP-ovci nadaju da je posljednja – prema postojećim epidemiološkim mjerama na daljinu. Nakon sjednice Glavnog odbora, s predsjednikom najjače oporbene stranke razgovarala je novinarka HRT-a Tatjana Munižaba.

– Hrvatska se trenutačno nalazi suočena s nekoliko izazova. Jedni su vanjskopolitički, drugi su naši unutarnjopolitički. Posljedice pandemije, potresa, neadekvatnog odgovora Vlade na sve to i onda još k tome i inflacija. Vlada se s time, na žalost, ne nosi dobro. Vlada ne radi dobro svoj posao. Vlada je bila loša i u vrijeme dok su stvari funkcionirale, a sada kad se uz sve mora nositi i s činjenicom da je protiv tri ministra, od kojih je jedan otišao, pokrenut kazneni postupak, potpuno je jasno da je ova Vlada došla u situaciju da joj svi zajedno kažemo doviđenja, rekao je Grbin za središnji Dnevnik.

Na upit što SDP radi da se situacija poboljša, odgovara:

– Promjena načina obračuna mirovine kako inflacija ne bi pojela mirovinu hrvatskih građana, promjena načina obračuna PDV-a na trošarine kako ne bismo sljedeći tjedan ponovno doživjeli da cijena goriva skoči za preko kunu. Samo je dio mjera koje SDP predlaže. Konkretne mjere, konkretna rješenja to je ono što radimo, to je ono na čemu ćemo raditi. I naravno, tražimo da ova Vlada ode.

– Mi smo prije nekoliko tjedana uputili u proceduru prijedlog za raspuštanje Hrvatskog sabora. I onda ćemo u Saboru govoriti zbog čega mislimo da Vlada treba otići, a potpuno je jasno. Kriminal, nesposobnost, nerad i ono što je izuzetno bitno – građani to žele, građani to traže, građani žele da ponovno dobiju priliku da odluče tko će voditi Hrvatsku u ovim izuzetno teškim i izazovnim vremenima.

Ali kad bi ova Vlada i otišla, ustvrdila je Munižaba, SDP-u puno fali da bi došao na vlast. U kombinaciji s Možemo, eventualno bi bili jači od HDZ-a, ali onda im treba još netko. Tko bi bio taj netko?

– Ono o čemu govorimo i oni s kojima najviše surađujemo su oni koji su nam bliski. Svi oni koji će podržati te osnovne smjernice, ono što je u samom srcu SDP-ove politike, s nama mogu surađivati. Oni koji su protiv građanskog odgoja, oni koji su protiv ravnopravnosti spolova, oni koji su protiv toga da svi građani Hrvatske bez obzira na svoju nacionalnost trebaju i moraju uživati jednaka prava, oni uz sve dužno poštovanje nisu dobrodošli.

Upitan znači li to da nisu spremni na suradnju s Mostom, Domovinskim pokretom, Suverenistima, Grbin je poručio:

– Kao što sam rekao, oni koji prihvaćaju osnovne i temeljne vrijednosti modernog demokratskog društva, s njima možemo razgovarati i surađivati. Socijaldemokrati su u Njemačkoj dobili povjerenje i kao što se to dogodilo tamo, uvjeren sam da će se dogoditi i u Hrvatskoj.

Munižaba je Grbina pitala i je li spreman ponovno na suradnju s bivšim kolegama?

– Mi smo okupili progresivnu oporbu, okupili smo sve političke stranke. Kolege koje spominjete nisu se još politički organizirale. Neka se organiziraju i onda ćemo o tome razgovarati.

Grbin je potvrdio kako je uplatio u dobrotvorne svrhe 50-ak tisuća kuna koje je dobio na račun odvojenog života.

– Kao što sam rekao, to je bilo zakonito, ali nije bilo fer. I da, uplatio sam. Uplatio sam jednoj udruzi koja se bavi humanitarnim radom i u ove dane, vidim da je to otišlo u dobre ruke.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!