Evo što premijer traži od budućih ministara i zašto će Hrvatska lakše od drugih prebroditi energetsku krizu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković danas je, nakon otvorenja 23. proljetnog međunarodnog sama u Bjelovaru, za Klikni News komentirao aktualna politička zbivanja, među ostalim i najavljenu rekonstrukciju Vlade.

-Ovo je drugi mandat predsjednika Vlade Plenkovića, već se skoro šest godina za kormilom hrvatske Vlade i države. Normalno je i politički logično da nakon tako dugog razdoblja ide s određenim osvježenjima. Ne mogu vam otkrivati imena jer je ključna osoba koja će predložiti ministre upravo predsjednik Vlade. Kada donese svoje odluke, s njima će upoznati stranačka tijela, pa koalicijske partnere, a nakon toga ćemo ići s ministrima pre Sabor i, prema najavama naših koalicijskih partnera, vjerujem da će oni čvrsto podržati odluke predsjednika Vlade i HDZ-a. Treba još malo strpljenja. Sigurno je da će tražiti stručne osobe, ozbiljne i odgovorne. Ovo nije vrijeme za politička nadigravanja i mudrovanja, već zahtjevno i teko vrijeme  koje traži ozbiljne i odgovorne ljude koji znaju upravljati, koji imaju životno i političko iskustvo, tako da sam uvjeren da će predsjednik Vlade tražiti upravo ljude koji će moći odgovoriti na te izazove – kazao je Jandroković.

Predsjednik Sabora osvrnuo se i na izazove u energetskom i prehrambenom sektoru koji su, zbog rata u Ukrajini, stavljeni pred čitavu Europu. Jandroković smatra kako Hrvatska stoji puno bolje u odnosu na mnoge druge zemlje.

-Što se tiče energetske sigurnosti, Hrvatska je u solidnoj poziciji u odnosu na mnoge srednjoeuropske i zapadnoeuropske zemlje. Imamo 30 posto vlastite proizvodnje i jako puno plina uvozimo preko LNG-a na otoku Krku. Dakle, da nismo izgradili LNG, a bili su veliki prigovori da nam to ne treba, mi bismo bili u potpunosti ovisni o ruskome plinu. Mi sada svega 22 do 23 posto uvozimo iz Rusije tako da, ovo što se događa nije ugodno, ali možemo se s time nositi. Isto vrijedi i za naftu, nismo veliki kupci ruske nafte, već naftu uvozimo iz drugih zemalja preko Omišlja. Tako da ćemo mi imati energenata, a kakve će biti cijene, u ovom je trenutku teško predvidjeti. Što se tiče hrane, samodostatni smo u pšenici, kukuruzu, no cijene i životni standard će biti na kušnji u idućim mjesecima – kaže Jandroković.

Predsjednik Hrvatskog sabora osvrnuo se i na aktualnu političku situaciju u susjednoj BiH. Ponovio je kako Hrvati u toj zemlji mogu računati na potporu matične zemlje.

-Hrvatska čvrsto stoji iza Hrvata koji žive u BiH. Sukladno Daytonskim ugovorima, oni su konstitutivan i jednakopravan narod i mi tražimo da se ta konstitutivnost i ravnopravnost vidi, ne samo na papiru, nego i u stvarnom životu. Zato i očekujemo donošenje izbornog zakona koji će osigurati da predstavnici konstitutivnih naroda izaberu svoje legitimne predstavnike. Sada je u ime Hrvata član Predsjedništva Željko Komšić koji nije izabran od hrvatskog naroda i to smatramo lošim i preprekom za dobro i kvalitetno funkcioniranje BiH – kazao je Jandroković, dodajući kako je interes Hrvatske da BiH ide prema Europskoj uniji

-Vrlo smo kritični prema onima koji žele razbiti BiH, odnosno njezin teritorijalni integritet, ali smo isto tako vrlo kritični prema onima koji žele majorizirati Hrvate unutar Federacije i unitarizirati Federaciju. To nije koncept koji je dogovoren u Daytonu. Dakle, Hrvatska će čvrsto stajati iza tih načela, Hrvati u BiH mogu računati na nas – poručio je Jandroković.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!