Izvođač odustao od posla, što će biti s konstrukcijskom obnovom zgrade Sabora?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatski sabor neće odustati od konstrukcijske obnove svoje zgrade oštećene u potresima, poručili su u četvrtak iz Sabora, nakon što su prije objavili da odabrana tvrtka, odnosno zajednica ponuditelja Datic&Saridaglar, više nije u mogućnosti “izvršiti projekt obnove”.

Sabor od projekta neće odustati“, rečeno je Hini, bez puno novih pojedinosti u odnosu na one navedene u priopćenju od utorka.

  Na otvoreni postupak javne nabave za izradu projektno-tehničke dokumentacije i radove konstrukcijske obnove saborske zgrade prijavila su se četiri ponuditelja, dva nisu zadovoljila kriterije, a jedna je ponuda trostruko premašivala procijenjenu vrijednost.

Kao ekonomski najpovoljnija, odabrana je ponuda tvrtke Datic&Saridaglar.

Međutim, koncem ožujka, ta je tvrtka dostavila zamolbu za raskidom ugovornog odnosa, navodeći  kako zbog više sile izazvane ratom u Ukrajini, inflacije u Turskoj te općeg porasta cijena materijala i energenata na tržištu nije u mogućnosti dalje nastupati u obliku zajednice ponuditelja te obaviti projekt konstrukcijske obnove.

Na Hinin upit znači li to da do daljnjega nema obnove, odnosno da se neće iskoristiti bespovratnih 87,6 milijuna kuna, koliko mu je odobreno iz Fonda solidarnosti EU, iz Sabora opetuju kako “razmatraju otvorene opcije za realizaciju projekta konstrukcijske obnove i iskorištavanje odobrenih sredstava“.

Šturo odgovaraju i na upit hoće li spomenuta tvrtka zbog odustanka snositi financijske posljedice i kakve.

„U ovom trenutku se analiziraju svi pravni aspekti nastalih okolnosti“, poručili su.

Kada je pak riječ o roku do kojega Sabor može povući bespovratna sredstva, podsjećaju da je rok za povlačenje sredstava iz Fonda solidarnosti EU produljen do 30. lipnja 2023.

Na upit je li se pogriješilo u procjeni referenci tvrtke, iz Sabora odgovaraju kako njena zamolba za raskidom ugovora nije povezana s njezinim referencama.

„Naime, zajednica ponuditelja ispunila je sve uvjete iz javne nabave i dostavila svu relevantnu dokumentaciju, uključujući svoje reference“, ističu iz Sabora.

Ponuda nizozemsko-turskog konzorcija, kojeg čine tvrtke Datic i Saridaglar, spominjala se kao jedna od četiri ponude pristigle na natječaj za cjelovitu obnovu Banskih dvora.

Zagrebački, ali i petrinjski potres ostavili su vidljive tragove na glavnoj saborskoj zgradi, u prvom se urušio dio krova, oštećeni su dimnjaci, tavan te 3. i 4. kat, u zgradi su popucali zidovi i stubišta, oštećen je i njezin dvorišni dio. Petrinjski potres samo je potvrdio da ta zgrada, koja godinama nije ozbiljnije obnovljena, uistinu treba obnovu. (Hina)

Foto: FAH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!