Ništa o ocjene ustavnosti epidemioloških mjera

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ustavni sud objavio je rješenje koje je donio prije desetak dana kojim nije prihvatio prijedloge različitih predlagača za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti epidemioloških mjera kojima se ograničavaju okupljanja, objasnivši kako su se one mijenjale ovisno o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Osporene mjere dio su paketa složenih mjera Stožera kojima se nastoji obuzdati širenje bolesti covida-19, a osporena odluka teži ostvarivanju legitimnog cilja – zaštite života i zdravlja ljudi, poručio je Ustavni sud.

Ustavni sud je naveo kako je od 11. studenog 2021. do donošenja rješenja, od različitih predlagača zaprimio čak 114 prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom raznih točaka odluka Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Predlagatelji su smatrali kako Stožer “očigledno nije proveo test razmjernosti i nije poštovao načela jednakosti pred svim državnim aktima” kada je donosio odluke.

Tako su, između ostalog, osporili zabranu javnih događanja s više od 100 osoba, zabranu događaja na zatvorenom s više od 50 osoba, zabranu dolaska gledatelja na sportska događanja, ograničenje rada ugostiteljskih objekata i primjenu covid potvrdi.

U svom obrazloženju u kojem je odbio te prijedloge, Ustavni sud je utvrdio kako je Stožer postrožavao i ublažavao mjere uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju i mjerodavne dokumente Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC).

Također je naveo kako je odluka Stožera, koju predlagatelji osporavaju, prestala važiti 18. ožujka, a od tada su uvedene blaže nužne epidemiološke mjere od onih koje su do sada bile na snazi.

Ustavni sud je podsjetio kako je već u nekoliko predmeta ocjenjivao suglasnost s Ustavom i zakonom odluke Stožera kojima se ograničavaju javna okupljanja te je ocijenio da su odluke Stožera bile zakonite, imale legitiman cilj te su bile razmjerne legitimnom cilju koji se želio njima postići, a bile su i utemeljene na stručnim i medicinskim podacima i istraživanjima.

Također je utvrdio da na generalnoj razini mjere predviđene člankom 47. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (ZZP) koje donosi (naređuje) Stožer imaju isti cilj – zaštitu zdravlja i života građana radi sprječavanja i suzbijanja širenja epidemije/pandemije bolesti covida-19. (Hina)

Foto: FAH

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!