Oporba inzistira na raspuštanju Sabora, vladajući drže da je to uvreda zdravom razumu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u petak u Hrvatskom saboru kako je njegova stranka apsolutno za pristupanje Švedske i Finske NATO savezu, ali se i zapitao – zašto ne dati prostora inicijativi predsjednika Republike o blokadi njihova pristupa do izmjene izbornog zakona u BiH.

„Mi smo apsolutno za pristupanje tih dviju zemalja NATO-u, ali zašto ne bi dali prostora predsjednikovoj inicijativi, koliko god netko o njoj imao dvojbe, da vidimo hoće li imati rezultata“, odgovorio je Grbin HDZ-ovu Davoru Ivi Stieru dok je obrazlagao inicijativu sedam klubova lijevo-liberalnih stranka da se raspusti Sabor i raspišu izbori.

Stieru, koji je od njega tražio jasan odgovor je li SDP za blokadu dviju zemalja, Grbin je uzvratio da ta tema još nije došla u Sabor, Švedska i Finska još uvijek nisu uputile prijedlog ni dobile pozivnicu, a o pozivnici nisu odlučivali ni Sjevernoatlantsko vijeće niti summit NATO-a.

„Zakon o ratifikaciji memoranduma uz Sjevernoatlantski ugovor nije pred nama, kada dođe znat će te dobro kako ćemo glasovati“, rekao je Stieru.

Bedeković: Vaš je prijedlog uvreda zdravom razumu

Dok su Grbin i oporbeni, prije svih SDP-ovi zastupnici, opetovali razloge zbog kojih se Sabor mora raspustiti, iz HDZ-a im uzvraćaju da je ideja o raspuštanju besmislena i „uvreda zdravom razumu“.

„Vaš prijedlog smatram uvredom zdravom razumu i odrazom vaše političke infantilnosti“, rekla je Grbinu HDZ-ova Vesna Bedeković ustvrdivši da su Hrvatskoj sada, kad se suočava sa svjetskom krizom i ratom u Ukrajini, potrebni stabilnost, ozbiljnost i sigurnost.

U polemiku se uključio Krešo Beljak (HSS) rekavši da se HDZ-ovi zastupnici boje izbora jer nisu sigurni da će itko od njih ponovo sjediti u Saboru „osim Jandrokovića“.

„Vi se bojite raspuštanja, jer nikad više nećete vidjeti Sabor“, uzvratila je Bedeković kojoj je Beljak spočitnuo da pokazuje prstom na njega, pa ju upitao – zar bi se tukla?

„Nemamo ništa protiv ovakve opozicije, samo nam takvi ostanite, jer ćemo i slijedećih sto godina ostati na vlasti“, poručila je Marija Jelkovac (HDZ).

Miro Totgergeli (HDZ) Grbina je upitao zašto laže javnosti da oporba želi raspuštanje Sabora kad na raspravama koje pokreću nisu u stanju skupiti više od 50 zastupnika, a ima ih 74. Ako želite dokazati da to nije točno, podnesite ostavke, pozvao je oporbu.

Rasprava bez HDZ-ovih koalicijskih partnera

Naše ostavke ne bi dovele do raspuštanja, nego da vas 77 i pokoji “žetončić” poput Zekanovića možete uživati bez da vas itko propituje, e pa neće moći, odgovorio je Grbin.

Vili Matula (ZLB) primijetio je kako na raspravi u Sabornici nije ni jedan HDZ-ov koalicijski partner.

Partneri su time pokazali svoj stav, odgovorio mu je Grbin, koji je HDZ-ovim zastupnicima spočitnuo da od njih nije čuo ni jednu rečenicu što njihova Vlada radi dobro i zašto bi trebala ostati, “osim da im zajamči 100 godina vlasti”. (Hina)

Foto: FAH

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!