[VIDEO] Televizija Republike Srpske objavila intervju s Hrvatom kojeg su Rusi zarobili u Ukrajini

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ekipa Radio-televizije Republike Srpske je u donjeckom zatvoru razgovarala sa Hrvatom Vjekoslavom Prebegom kojeg su ruske snage zarobile u Mariupolju.

Objavljen je dio razgovora koji je vodio ratni reporter Danijel Simić, u kojem Hrvat kaže da se prema njemu postupa čovječno u zatvoru. Međutim, pitanje je koliko ovakav intervju može biti vjerodostojan s obzirom na to da je napravljen pod ruskim okriljem, odnosno u zatvoru gdje život zarobljenog Prebega zavisi isključivo od njegovog odnosa prema Rusima, prenosi Klix.ba.

On se inače borio na ukrajinskoj strani, a bio je dio pukovnije Azov. Zajedno sa drugim vojnicima je bio danima zatvoren u tvornici koja je posljednji bedem obrane Mariupolja. Uhvaćen je i pritvoren u pokušaju bijega iz čeličane.

U snimljenoj izjavi je poslao poruku svojoj porodici i sunarodnjacima koji možda planiraju doći boriti se u Ukrajinu.

“Ni slučajno, neka se prvo informiraju kakav je to rat”, rekao je on dodavši da nije gladan, žedan te da dobiva potrebnu medicinsku pomoć.

RTRS je izdvojio samo dvije minute razgovora u kojem Prebeg tvrdi da ruski vojnici nisu nehumani. Nemoguće je utvrditi je li i u kojoj mjeri ovakav snimljeni razgovor i režiran, ali svakako da je način na koji ga RTRS plasira u službi Rusije, odnosno njihove propagande, piše Klix.ba.

Cijeli razgovor će biti objavljen sutra.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!