Vlada ‘prošla’, zakon SDP-a o pobačaju odbijen velikom većinom glasova

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Saborski zastupnici danas su glasali o raspravljenim točkama među kojima su bili vladin prijedlog da se euro uvede kao službena valuta, ali i oporbena inicijativa za raspuštanje Sabora te SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće.

Prvo su glasali o raspuštanju Sabora. Zanimljivost je kako je zastupnik HDZ-a iz BBŽ Miro Totgergeli glasovao iz samoizolacije.

Zastupnica Sandra Benčić je upozorila na ubrzani raspad Vlade, uhićenja, istrage i ostalo te istaknula: “Ministar Beroš poziva na kršenje zakona, ova Vlada je propala.” Javio se Davorko Vidović iz Kluba socijaldemokrata koji je rekao da su radari premijera zatajili i da je došlo vrijeme da se zatraži povjerenje građana, komentirajući prijedlog o raspuštanju Sabora uoči glasanja o toj točki.

Odluka o raspuštanju Sabora odbijena je sa 77 glasa protiv, 52 za i dva suzdržana, prijedlog nije prošao.

Uslijedilo je glasanje o prijedlogu Zakona o prekidu trudnoće. Prije glasanja zastupnica Peović i zastupnik Grbin zatražili su stanku.

Peović je pozvala na vraćanje pobačaja u Ustav. “Pravo na izbor”, istaknuo je Grbin. Zastupnica Mrak-Taritaš je istaknula da je ovo civilizacijsko pitanje.

Zastupnica Selak-Raspudić je osudila “progresivnu ljevicu” za loš prijedlog zakona i neznanje. “Vaš je amaterizam toliki da ste uspjeli predložiti zakon koji je restriktivniji”, rekla je te pozvala ljevicu da i sama glasa protiv vlastitog prijedloga zakona.

Zastupnik Bačić je zatražio stanku prije glasanja o prijedlog Zakona o pobačaju kako bi obrazložili svoj stav. “Ovaj zakon je namijenjen isključivo prekidu trudnoće i ne pretpostavlja prekid trudnoće kao izuzetak nego pravilo. To se kosi s odlukom Ustavnog suda”, rekao je dodajući da je ovo sramotan prijedlog.

Zastupnik Bartulica je rekao da tema nije komplicirana i da je nonsens da Sabor određuje kad počinje život kad je to medicina odredila.

Sa 80 glasova protiv, 45 za i 5 suzdržanih zaključak nije prošao.

Sa 78 glasova protiv, 47 glasova za i pet suzdržanih prijedlog Zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće nije dobio potreban broj glasova.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!