Milanović od veleposlanika u NATO-u traži da bude protiv ulaska Finske i Švedske

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović pozvao je novinare u svoj ured. Glavna tema bila je najava Turske kao “izvorne članice NATO saveza” da će blokirati pristup Finske i Švedske NATO-u.

“Onima koji ne žele to vidjeti, da vide kako se ponašaju države koje se brinu o svojim interesima i za to koriste sve raspoložive instrumente”, rekao je Milanović dodajući kako bi to trebao biti primjer za hrvatsko vodstvo.

Rekao je da su turski dužnosnici poručili kako im “narod ne dopušta da ih prime u NATO” te kako se on nikad ne bi usudio reći nešto takvo. “Turska će skupo prodati svoj status u NATO-u. Kako se ponaša Hrvatska? Sve suprotno od toga. Tvrdi kako se rat događa, traje, daleko od nas, ali da mi imamo svoje probleme. Korupciju, uništavanje DORH-a, status Hrvata u BIH”.

Glede brige za Hrvate u BiH u zadnje vrijeme u razaranju entiteta sudjeluje Plenković. “25 godina nakon rata tamo nema nijednog hrvatskog časnika ili časnice, stožernog. Zašto? Što je Vlada učinila? Ništa. Zato sam predložio sastanak VNS-a. Plenković je to napravio zbog napada na Ukrajinu. To nije i neće biti razloga da hrvatski državni vrh vijeća. Kad ja predložim da se nađemo i u skladu s Ustavom, prema kojemu Vlada nema monopol u vođenju vanjske politike, onda 10 dana nema odgovora, ništa, muk… Što mi onda preostaje? Da napišem instrukciju hrvatskom ambasadoru i dovedem ga u neugodnu situaciju? Napisat ću mu instrukciju. Ako želi imati svoj mir, nek se makne…, rekao je Milanović najavljujući pismo veleposlaniku RH u NATO-u Mariju Nobilu od kojeg traži da bude protiv prijama Finske i Švedske u savez dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH.

Opet se obrušio na premijera Plenkovića optužujući ga za hiperselvilnost prema EU jer planira na neku od dužnosti u Uniju. “Plenković je premijer male države, dopušta da ju razvlače kao bludnicu po cesti”, rekao je.

Na pitanje novinarke AL Jazeere može li Turska biti uzor Hrvatskoj s obzirom na to kako se odnosi prema Kurdima, odbrusio je da ga ne zanima stanje ljudskih prava Kurda jer je “sebični ograničeni zastupnik hrvatskih interesa”.

Plenkovića je nazvao izdajnikom i rekao da ga neće zvati telefonom da bi dogovorili sastanak.

Ponovio je da je Ustavni sud izveo državni udar, te ponovno opleo po Miroslavu Šeparoviću kojeg je nazvao “jado”.

Za izjavu što je značila njegova izjava “Neka strepe”, je li to bila prijetnja, predsjednik kaže da “kukavice uvijek trebaju strepiti”. Na pitanje od čega, kaže “od narodne pravde.”

“Prijetnja fizičkom integritetu je kazneno djelo. Prijetnja da ćeš nekoga ucijeniti tako da ćeš raskrinkati neku njegovu osobinu udarom na čast je također kazneno djelo. Ali ne možeš udariti na čast nekome tko je nema”, kaže predsjednik.
Ponovio je i da je Mario Banožić počinio kazneno djelo i prozvao DORH zbog nečinjenja.

Počastio je i zastupnika u Saboru “taj Zvekanović, Zekanović, zeko, mrkva, šargarepa, on je došao tamo (u Šibeniku) i pohvalio se lokalnim novinarima da će demonstrativno izaći kad počnem govoriti. To je tip koji je do jučer vrijeđao Srbe na polufašistički način. To je tip koji je počeo slaviti Plenkovića kao što muze slave Apolona. Odakle ta iznenadna ljubav ako nije novac? Optuživši ga da je korumpiran.

Politiku i postupke bošnjačkog čelnika Džaferovića nazvao je “gorom od Miloševićeve tri puta”.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!