Milanović se ponaša kao korisna budala koja sve ovo radi u interesu Moskve

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković obratio se javnosti. Najprije je govorio o energentima, odnosno o europskom planu “RePower”:

“Ovaj plan kojeg je jučer iznijela predsjednika EK, a koji se pripremao u konzultacijama s članicama ima tri elementa. Prvo je mjere uštede energije, drugo je diverzifikacija opskrbnih pravaca te u konačnici prelazak na obnovljive izvore energije. Ovaj plan je vrijedan 300 milijardi eura, 225 mlrd u zajmovima, 75 mlrd u bespovratnim sredstvima. Za nas je posebno važno kad je riječ o investicijama koje se odnose na plinsku i naftnu infrastrukturu, otvaraju se mogućnosti za dodatna ulaganja, proširenje kapaciteta i tako Hrvatska postaje strateška zemlja kada je riječ o diverzifikaciji opskrbnih pravaca”, rekao je.

“Vlada poduzima sve da se na vrijeme popune kapaciteti skladišta plina, vodi računa o energetskoj sigurnosti građana i građanki”, kazao je. Naglasio je i kako danas imamo 1.600.000 zaposlenika, to je broj veći nego bilo kada. Bitno je da smo stekli takvu reputaciju da unatoč europskim i globalnim novim okolnostima čvrsto idemo prema članstvu u europodručju.

Prvo pitanje novinara bilo je o Milanoviću i njegovoj izjavi da Plneković aktivno sudjeluje u razaranju Hrvata u BiH:

“Nastojim ne slušati i ne pratiti sve što on govori, no on je nažalost izabran na dužnost predsjednika RH pa ga vi prenosite. Ja sam čak dobio signal od kolega da nas je nazvao izdajica i veleizdajicama i sve druge epitete koje obično koristi. Indikativno je da to, po njegovim kriterijima, govori čovjek koji je išao aktivno u kampanju u Sarajevo agitirati za Željka Komšića, protiv HDZ-a BiH, protiv svih stranaka okupljenih u okviru Hrvatskog narodnog sabora. Niti trunke vjerodostojnosti onog koji u crvenom šuškavu odlazi u Sarajevo”.

Rekao je da bez prethodnog usuglašavanja institucija zaduženih za vanjsku politiku iznosi tezu protiv širenja NATO-a. “Ona dolazi u trenutku kada je Rusija napravila brutalnu vojnu agresiju na Ukrajinu i time srušila temelje sigurnosne arhitekture u Europi. Cijeli zapadni svijet se solidarizirao s Ukrajinom. Radi li on to iz uvjerenja, ima li neki radni nalog ili je samo korisna budala koja ovo radi u interesu Moskve, meni to do kraja nije poznato. Ali mi je poznato da je izašao s tezom da Hrvatska kao članica NATO-a blokira dvije naše partnerice u trenutku kada one nakon desetljeća ustrajanja na neutralnosti donose unutar sebe strateške odluke da procjenjuju da je za njihovu sigurnost bolje da budu u sigurnosnom smislu pokriveni kišobranom koji se zove članak 5”, rekao je Plenković.

Hoće li njegova inicijativa pomoći Hrvatima u BiH ili će im odmoći?, pitao se premijer i naglasio da je njegova vlada i diplomacija “za razliku od njega učinila je gigantske korake da bi se emancipiralo pitanje izbornog zakona i prava Hrvata u BiH. Ja tu temu pratim godinama iz različitih uloga i uspoređujem naš angažman u odnosu na njega sada dok je predsjednik, ali još više i prije kao predsjednika vlade. Ne vidim da je kao premijer dizao ovu temu. Milanović ovo radi da bi naštetio politički HDZ-u u Hrvatskoj i u BiH”.

Rekao je i da se Hrvatima u BiH ne pomaže vrijeđanjem. “Za Hrvate u BiH nije napravio apsolutno ništa”, tvrdi. “Ovime šalje poruku protiv svih članica NATO-a, da u ovom trenutku staje u interese neširenja NATO-a i interese Rusije. Ovo su po mom sudu jako nesmotrene akcije”, kaže.

“Za razliku od njega imamo politiku koja je odgovorna, koja prije svega vodi računa o interesima i reputaciji Hrvatske. Je li veleizdajnička politika ako vam je kreditni rejting u smeću? Je li veleizdajniča politika ako ideš u Sarajevo lobirati za Komišća? Ja to ne govorim, a mogao bih svaki dan”, rekao je.

Plenković je potom upitan o pozivu šefici DORH-a Zlati Hrvoj Šipek.

“Je li normalno da Milanović huška državnu odvjetnicu i policiju na saborskog zastupnika? Ja mislim da nije. Je li normalno da huška na zatvaranje, utamničenje ministra u vladi? Ja mislim da nije. Ako je taj isti DORH za puno blažu formulaciju prije dvije godine u manje od 24 sata reagirao na jednu moju izjavu, koja nije imenovala nikoga, onda mene kao predsjednika Vlade, na čiju izjavu je taj isti DORH reagirao, zanima zašto sada ne reagira. Nisam zvao i odšutio, nego sam zavo i rekao da ću to javno reći radi kredibiliteta svih institucija. Vrlo je bitno da nema dvostrukih aršina. To što on to sad hoće malo koristiti da može reći da je to za opoziv, to može okačiti mačku za rep”.

Foto FaH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!