Vozači saniteta sutra prekidaju štrajk! Evo i zašto

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vozači saniteta u petak prekidaju štrajk nakon obećanja ministra zdravstva Vilija Beroša da će biti donesena uredba kojom će biti riješen njihov status, povećan koeficijent i izjednačene plaće na razini cijele države, doznaje se u Sindikatu medicinske sestre/tehničari zajedno.

“Postignut je dogovor, štrajk se obustavlja i sutra normalno sanitet počinje s radom”, izjavio je Hini sindikalni povjerenik Vladimir Markuš nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva.

Na sastanku su dobili obećanje da će se uredbom riješiti status vozača saniteta koji više neće imati radno mjesto “vozača-dostavljača na lakim teretnim vozilima”.

“Postajemo vozači saniteta i službeno s pripadajućim kooeficijentom – 0,90”, kaže Markuš te ističe da se na donošenje uredbe obvezao ministar Vili Beroš, a iza obećanja stoji premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić.

Krajnji rok za donošenje uredbe i novo obračunavanje plaća vozačima saniteta je dva mjeseca, u suprotnom, kaže Markuš, sindikati će ponovno pokrenuti štrajk.

“Onda krećemo s totalnom obustavom rada. Naime ovaj tjedan je radilo, unatoč štrajku, 30 posto vozača saniteta po domovima zdravlja. No u slučaju ponovnog pokretanja štrajka, sto posto vozača neće raditi”, poručuje Markuš.

Uredbom će dobiti radno mjesto – vozač saniteta s pripadajućim koeficijentom 0,90 (sada je 0,776). Ispregovarani koeficijent niži je od onoga koji imaju vozači u Hitnoj medicini (0,95), jer je njihov posao složeniji.

Dogovoreno je i da se svi poslovi, koje će sanitet odrađivati, a ulaze u domenu Hitne, moraju platiti po koeficijentu kojim su plaćeni vozači i sestre Hitne medicine.

“Ići će uredba prema domovima zdravlja i to će morati biti plaćeno”, kaže Markuš.

Dodaje i da će iduće godine biti donesen novi granski kolektivni ugovor gdje će biti ispregovarani još neki dodaci za sestre u sanitetu kako bi im se podigla primanja. (H)

Foto FaH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!