Ministru Banožiću kazna od 7000 kuna jer je sam dodijelio stan na korištenje od 92 četvorna metra

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jutros je održana sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa s ključnom točkom, odlukom u predmetu protiv ministra obrane Marija Banožića.

Postupak protiv ministra otvoren je temeljem napisa Nacionala koji je 9. rujna 2021. objavio da je Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 četvorna metra u središtu Zagreba, ali i temeljem prijave u kojoj se tražila provjera mjesta u kojem živi Banožićeva obitelj.

“Ja bih predložila da Povjerenstvo utvrdi povredu i da donese odluku da je dužnosnik povrijedio članak 7. Zakona o sprječavanju sukobu interesa, odnosno da je zloporabio posebna prava dužnosti, a u kontekstu donošenja odluka o tri stana koja su dana na korištenje dužnosnicima i odluke o korištenju stana za samog sebe predložila bih sanskciju od 7.000 kuna”, rekla je Nataša Novaković.

“Povjerenstvo je 4. ožujka 2022. donijelo odluku o pokretanju postupka o odlučivanju sukoba interesa Marija Banožića. U samoj odluci povjerenstvo ej utvrđivalo činjenice vezane za okolnosti gdje boravi ministrova obitelj, dobili smo podatke iz kojih je vidljivo da nikada nisu imali prebivalište ni boravište u zagrebu”, rekla je na početku sjednice otvorene za javnost Novaković.

“Povjerenstvo je nedvojbeno utvrdilo da postoje dvije odluke, jedna je da postoji stan da bi ga koristili dužnosnici, i odluka da će jedan stan pripasti ministru Banožiću, odluke je on sam potpisao. Odlukama nije prethodila odluka nikakvog povjerenstva koje bi odlučivalo koji stan bi išao kome.

Dužnosnik nam se pismeno očitovao”, rekla je predsjednica povjerenstva i istaknula kako je Banožić rekao da smatra da ne mora prisustvovati današnjoj sjednici jer se detaljno očitovao. Napomenula je da se slaže s time.

Novaković je rekla i po kojim uvjetima ministar Banožić ima pravo na stan te je dodala da to što bi netko od članova obitelji ponekad došao u Zagreb, ne ulazi u te kriterije. Dodaje i kako je u stan uloženo oko 360.000 kuna, dio na uređenje, a dio na sitni inventar.

“Povjerenstvo bi trebalo utvrđivati koji su stanovi za službene potrebe, tako kaže uredba koja je još uvijek na snazi”, rekla je i nabrojala priloge koje su dobili uz ministrovo očitovanje, prenio je N1.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!