Djeca hrvatskih branitelja besplatno na pripreme za državnu maturu i prijemni

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministarstvo branitelja raspisalo je javni poziv kojim ciljanim kategorijama sufinancira pripremni tečaj za polaganje ispita državne mature ili za pripremu prijemnog na fakultetu, s ukupnim fondom od 90 tisuća kuna, piše u srijedu Jutarnji list.

Zahvaljujući ovoj ponudi pet kategorija djece branitelja, dragovoljaca i ratnih vojnih invalida, kao i vojni invalidi i branitelji osobno, ustalili su se kao jedina skupina u državi s pravom na povrat novca za privatne poduke, odnosno tečajeve za pripremu mature ili razredbenog ispita, unatoč tomu što je od uvođenja mature stav obrazovne politike da privatne pripreme za maturu nisu potrebne.

Naime, praksa je gimnazija da i cijelu zadnju godinu obrazovanja provode u školama pripreme za maturu, a ove je godine država uložila oko deset milijuna kuna za provedbu probne državne mature, dakako, besplatno za sve učenike. Kako stoji u javnom pozivu Ministarstva branitelja, sufinanciranje se odnosi na povrat sredstava do najviše 2000 kuna, a koja su polaznici iz navedenih skupina uplatili “pravnom subjektu ovlaštenom za obavljanje djelatnosti organizacije pripremnog tečaja”.

Pritom djeca smrtno stradalih i nestalih branitelja ostvaruju pravo na sufinanciranje jednog tečaja bez obzira na socijalni status, dok vojni invalidi i branitelji odnosno djeca vojnih invalida, dragovoljaca i branitelja mogu ostvariti povrat troškova ovisno o primanjima ukućana (ne smiju biti viša od 2660,80 kuna).

Iz Ministarstva branitelja potvrđuju kako ovaj natječaj provode od školske godine 2007./08. Podsjećaju da je Ustavni sud ukinuo članak 53. Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji kojim su ostvarivali pravo prednosti pri upisu u obrazovne ustanove.

Nakon toga je Ministarstvo branitelja s Rektorskim zborom i Ministarstvom obrazovanja (na čijem je čelu bio Dragan Primorac) u ožujku 2007. potpisalo Sporazum o poticajnim mjerama za upis u ustanove visokog obrazovanja ciljanih kategorija osoba.

Od tada ciljane kategorije ostvaruju pravo kakvo nije dostupno ostalim učenicima, piše novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek. (Hina)

Foto: Pexels

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!