Plenković predstavio mini-mirovinsku reformu koja obuhvaća 300 tisuća umirovljenika, evo što se sve mijenja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Premijer Andrej Plenković predstavio je danas zakonske izmjene koje će omogućiti, najavio je, održivost mirovinskog sustava, što je jedan od primarnih ciljeva Vlade RH. Predstavljajući novi model koji smatra pravednijim od dosadašnjeg, premijer Plenković naveo je kao novinu i mogućnost korištenja dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine za korisnike obiteljskih mirovina.

“Omogućujemo pravednije mirovine, a s ove dvije izmjene obuhvatit ćemo 300 tisuća umirovljenika te izdvojiti 1,1 milijardu kuna. Više od 136 tisuća korisnika dobit će deset posto veću mirovinu, odnosno oko 250 kuna prosječno. Ukupno je to 375 milijuna kuna samo u 2023. godini”, pojasnio je Plenković dodavši da se za više od 155 tisuća korisnika mirovina povećati za oko 550 kuna mjesečno kada je riječ o promjeni prava na mirovinu od pokojnog supružnika”, istaknuo je. Kazao je i kako vlada šalje jasan signal da brine o posebno osjetljivoj skupini penzionera, onima koji često žive sami i izloženi su siromaštvu.

“Penzije će nastaviti rasti usklađivanjem, a ostaje i pravo rada na pola radnog vremena”, dodao je. “Mi od 1.1. 2023. godine povećavamo i najniže mirovine za jedan posto, a od 1.1. 2025. godine povećavamo za još 1.5 posto”, naveo je.

Prosječna mirovina povećana za petinu

“Od početka naše prve vlade prosječna penzija povećana je za petinu, a najniža za četvrtinu”, naglasio je Plenković te dodao da vlada poduzima sve kako bi umirovljenicima osigurali dostojanstvenu starost.

“Ovim izmjenama realiziramo reforme u sklopu plana oporavka kao i ciljeve nacionalne razvojne strategije do 2030. godine. Mi ćemo do 2025. uložiti oko 4,4 milijarde kuna. Možemo svi zajedno biti zadovoljni kako je na današnji dan broj osiguranika koji rade najveći unazad 20 godina. Imamo 1.622.000 osiguranika, to nam omogućava veću održivost i sigurnost”, pojasnio je premijer Plenković na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem te zastupnikom u Hrvatskom saboru Silvanom Hreljom.

Foto: Igor Kokoruš


PODIJELI S PRIJATELJIMA!