Proglašenje samostalne Hrvatske kordunski Srbi ‘obilježili’ su napadom na policiju u Glini

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na glinskom području obilježava se 31. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru.

U noći s 25. na 26. lipnja nakon Ustavne odluke Sabora o suverenosti Hrvatske, pobunjeni Srtbi započeli su napad na Policijsku postaju u Glini. Slabo naoružani hrvatski policajci pružili su hrabri otpor paravojnim postrojbama Srba, a prilikom napada život je izgubio 21-godišnji policajac Tomislav Rob koji je postao simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja.

Obilježavanje je počelo na mjesnom groblju gdje su se položili vijenci i palile svijeće za prvu žrtvu, Tomislava Roba.

Novinarka HRT-a Lucija Judnić razgovarala je s Nenadom Bužanićem, predsjednikom udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi.

– Tomislav Rob je prva žrtva srbočetničke agresije na ovom području. Srpski pobunjenici s područja Banovine i Korduna nisu se mogli pomiriti s proglašenjem neovisnosti Hrvatske države koja je proglašena 25. lipnja 1991. i odmah drugi dan ujutro napali policijsku postaju u Glini gdje je i poginuo Tomislav Rob. Tada su tu stigle i hrvatske snage iz Zagreba, Siska i ostalih policijskih uprava te su intervenirale ovdje u Glini i policijska postaja je tijekom istog dana i oslobođena, ispričao je Bužanić.

Da bi mlađe generacije shvatile što se dogodilo 1991. u Glini, institucije su preuzele obilježavanje obljetnice i to nam je drago, dodao je.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!