Evo zašto je pristupanje Švedske i Finske NATO-u dobro za Hrvatsku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Širenjem NATO-a pristupanjem Švedske i Finske jača i sigurnost Hrvatske, priopćeno je u utorak iz ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Trideset država članica NATO-a potpisalo je danas u Bruxellesu protokole o pristupanju Švedske i Finske tom savezu.

„Širenjem savezničkog područja dijeljenih vrijednosti, jača se i sigurnost Republike Hrvatske“, naglašeno je povodom potpisivanja iz MVEP-a.

Ministarstvo je u priopćenju naglasilo kako će pristupanje Švedske i Finske značajno pridonijeti „snazi saveza i sigurnosti Europe u vrijeme najveće sigurnosne krize u posljednjih nekoliko desetljeća“.

U ime Hrvatske protokole je potpisao stalni predstavnik pri NATO-u Mario Nobilo.

Protokoli znače da Helsinki i Stockholm sada mogu sudjelovati na sastancima NATO-a i imati veći pristup obavještajnim podacima, no neće još biti zaštićeni obrambenom klauzulom NATO-a da je napad na jednog saveznika napad na sve do ratifikacije. To će vjerojatno trajati do godinu dana.

“Ovo je doista povijesni trenutak”, rekao je povodom potpisivanja glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“S 32 nacije za stolom, bit ćemo još jači, a naši će ljudi biti još sigurniji dok se suočavamo s najvećom sigurnosnom krizom u desetljećima”, kazao je Norvežanin.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači, Švedska i Finska paralelno su objavile svoju namjeru da odustanu od svog neutralnog statusa i postanu dio NATO-a.

Samit NATO-a u Madridu prošli je tjedan podržao taj potez upućivanjem pozivnica dvjema zemljama nakon što je Turska dobila ustupke zbog zabrinutosti koju je izrazila i američko obećanje da će dobiti nove ratne zrakoplove.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Švedsku i Finsku da su utočišta za kurdske militante koje on želi slomiti te da promiču “terorizam”.

Također je zatražio da ukinu embargo na oružje uveden zbog turskog vojnog upada u Siriju 2019. (Hina)

Foto: FAH

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!