Premijer Plenković: Pelješki most je projekt ponosa, svehrvatski i nadstranački!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Premijer Andrej Plenković u utorak je na otvorenju Pelješkog mosta poručio kako je to povijesni dan za Hrvatsku te uputio zahvalu svima izvođačima i vladama koje su radile na realizaciji projekta za koji je rekao da je projekt ponosa kojim je spojen jug Hrvatske s ostatkom zemlje.

“Ovo je povijesni dan za Hrvatsku. Obuzimaju me osjećaji radosti, ponosa i zahvalnosti. Radosti što smo ostvarili projekt koje uistinu državni, strateški, svehrvatski i nadasve nadstranački. Ovo je projekt generacije, projekt ponosa. Ponosa zbog toga što smo dio generacije koja je ostvarila ovako veliki čin spajanja hrvatskog teritorija, spajanja juga Hrvatske, južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje”, poručio je.

To je potez, istaknuo je premijer na svečanosti na odmorištu Komarna s kopnene strane Pelješkoga mosta, koji je u ravni s ključnim trenucima koje su nam priuštili hrvatski branitelji, kada se oslobađala Hrvatska, kada se kreirala hrvatska sloboda.

“Ovo je potez generacije koji dolazi u trenutku kada smo znali iskoristiti ono za što smo se zalagali proteklih 30-ak godina”, dodao je te ustvrdio da je projekt realiziran skladno “u pogledu političke volje i odlučnosti da ga realiziramo”.

“Skladno u pogledu prekrasnog projekta u arhitektonskom, građevinskom i izvedbenom pogledu, u smislu korištenja članstva u Europskoj uniji na najbolji i najučinkovitiji način, na načelu modernog suverenizma, gdje je realiziramo naše strateške ciljeve koristeći naš osnaženi položaj”, dodao je.

Izgradnja Pelješkog mosta, istaknuo je premijer, realizirana je temeljem ključnog načela EU – načela solidarnosti – solidarnosti koja pomaže onima koji su manje razvijeni da dosegnu stupanj razvijenosti onih koji su više razvijeni.

“I zato ta činjenica da su u ovaj most ugradili svoj doprinos i naši partneri unutar EU znači da smo dio onoga kluba najrazvijenijih zemalja i da to trebamo i znamo cijeniti”, rekao je.

Taj nas je projekt na fascinantan način povezao s Kinom

Istaknuo je i da je ovaj projekt Hrvatsku na fascinantan način povezao s Kinom, referirajući se na govor kineskog premijera Li Keqianga koji se na svečanosti obratio putem video linka, a u kontekstu činjenice da je most gradila kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC).

“Čuli smo malo prije kineskog premijera da odnosi Hrvatske i Kine nakon ovako izgrađenog projekta nikada neće biti isti. I to je istina”, rekao je Plenković.

Spomenuo se i drugih izvođača na projektu (Strabag, Avax) i brojnih podizvođača te im zahvalio kao i Hrvatskim cestama te potpredsjedniku Vlade i resornom ministru Olegu Butkoviću, “kao i svima koji su i najmanji doprinos dali da se ovaj projekt realizira”.

“Svim vladama prije nas, svima onima koji su sanjali i imali ideju da se projekt realizira. Uspjeli smo zajedno ostvariti hrvatski san. Budimo sretni da će oni koji će koristiti ovaj most dati svoj doprinos ekonomskom razvoju Hrvatske, boljoj prometnoj povezanosti, boljim prihodima od turizma, a iznad svega kvalitetnijem životu svih ljudi koji žive u južnom dijelu dubrovačko neretvanske županije”, poručio je Plenković.

Hvala svima i veselim se da smo ovako veličanstveno obilježili ovaj uistinu povijesni dan, poručio je. (Hina)

Foto: FAH

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!