Pupovac komemorirao ‘više od sto ubijenih Srba kod Gračaca’, Keleminec traži da se ‘zaustavi to nezakonito divljanje’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Deringaju pokraj Gračaca, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Documente održan je skup sjećanja na sve koji su 1995. u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluji izgubili živote ili domove i zavičaj. Održan je i kontraskup u organizaciji Autohtone hrvatske stranke prava, no sve je prošlo mirno.

Saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac na komemoraciji je rekao da se dostojanstveno prisjećaju svih onih čiji su životi prekinuti nasilno, zločinstvom, kao što je to bio slučaj s više od stotinu Srba tijekom i nakon Oluje na području općine Gračac, jer da ih se ovdje nitko drugi ne bi sjetio, kao što se, kako je ustvrdio, nadležna tijela vlasti ne sjećaju svoje pravne odgovornosti za utvrđivanje okolnosti njihova stradanja 1995. godine.

– Tu su da bi se sjetili sveukupnog stradanja, progonstva, razaranja i ubojstava i stradanja svih, bez obzira na vjeru i naciju, a naročito naših sugrađana Hrvata iz ovog kraja i drugih krajeva Hrvatske i drugih zemalja iz kojih su morali izbjeći i ovdje se naseliti; jer i ta su stradanja jednako vrijedna naše empatije, našeg suosjećanja, rekao je Pupovac.

Istaknuo je kako je sjećanje važno da žrtve nacionalizma, mržnje i neprijateljstva ne bi stvarale stanje trajnog nacionalizma, mržnje i neprijateljstva.

Pupovac je rekao da treba imati empatije za sve žrtve, za naše sunarodnjake Srbe i za naše sugrađane Hrvate, za sve koji nisu činili zločine, te imati istinske suze i za majke Petrovačke ceste i za žrtve Deringaja, za one u Kijanima i Tomingaju, ili onih iz Škabrnje i Široke kule, a koji nisu stigli pustiti suzu prije nego što su ubijeni u svojoj kući, svojem zavičaju i svoj zemlji.

Voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič upozorila je na zakašnjelo i sporo procesuiranje ratnih zločina, te da je za većinu njih pravosuđe propustilo utvrditi tko je i pod kojim okolnostima odgovoran za smrt vlastitih građana.

Pročitala je imena civilnih žrtava s područja Deringaja i Kijana, ubijenih tijekom i nakon Vojno-redarstvene operacija Oluja.

Na skupu su bili i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i saborski zastupnik Boris Milošević, oboje iz SDSS-a

Autohtona hrvatska stranka prava (A-HSP) predvođena predsjednikom Draženim Kelemincem održala je u blizini kontraskup komemoraciji koju su  organizirali Srpsko narodno vijeće i Documenta. 

Kontraskup je održan sukladno prijavi, ali odvojeno od drugog skupa. Bilo je govora i transparenata, ali službena je procjena da remećenja javnog reda i mira nije bilo, potvrđeno je iz Policijske uprave Zadarske koj je taj skup prijavljen.

Keleminec je na skupu ocijenio da Milorad Pupovac blati legitimnu i oslobađajuću akciju pod nazivom Oluja, da SNV održava u Deringaju skup protiv Oluje i Domovinskog rata.  Poručio je da treba zaustaviti, kako je rekao, nezakonito divljanje onih koji su nas devedesetih godina okupirali, ubijali i pokušali stvoriti veliku Srbju.

Glasnogovornik SNV-a Eugen Jakovčić rekao je da sudionici kontraskupa ni na koji način nisu ometali njihovu komemoraciju, a razlog je u tome, kaže, što su jednostavno bili daleko.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!