Plenković: Energetsku krizu na jesen ćemo preživjeti zahvaljujući fantastičnoj turističkoj sezoni

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak u Rijeci da Vlada još nema mjere protiv energetske krize a čim krene raditi, sagledat će situaciju i ovisno o potrebama intervenirati, dodavši da je signal za optimizam sjajna fiskalizacija i turistička sezona.

Unatoč svim okolnostima imamo sjajnu turističku sezonu, rekao je novinarima premijer nakon mise održane u povodu blagdana Velike Gospe koju je u Svetištu Majke Božje Trsatske predvodio provincijal franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto.

Premijer je rekao da su prihodi sjajni, kao i fiskalizacija, koja je veća nego lani, ocijenivši da je to signal za optimizam, za rast BDP-a i za mogućnost Vlade da djeluje u situacijama koje su uzrokovane nekim vanjskim čimbenicima.

Hrvatska je po njegovim riječima, dosad ostvarila 12,7 milijuna dolazaka turista i 70 milijuna noćenja, što čini od 90 do 96 posto rezultata iz rekordne 2019. Dodao je da i Hrvatska narodna banka procjenjuje da ćemo imati veće prihode od stranih turista nego rekordne 2019.

Upitan za energetsku situaciji te ima li na stolu već nekih mjera na stolu, rekao je da nema, da je vrijeme godišnjih odmora te da se kao i svi ostali spremaju za jesen, u smislu energetskih tema i fiskalnog kapaciteta za različite vrste intervencija.

Napomenuo je da je Vlada u prošlih šest godina uvijek intervenirala u korist hrvatskih građana, poduzetnika i najugroženijih skupina te dodao da će Vlada čim krene raditi, sagledati situaciju, te potom, ovisno o potrebama, intervenirati.

Premijer je novinarima odgovorio kako ne vjeruje da je odlazak iz Vlade bivšeg ministra financija Zdravka Marića povezan s podizanjem optužnice protiv riječkih poduzetnika Mirka i Blaža Pavičića, koje se tereti za utaju 2,7 milijuna kuna poreza a na njihovoj je jahti lani ljetovao Mariić.

Upitan je li neobičan tajming optužnice, rekao je da ne zna, ne pozna osobe, do lani nije čuo za njih, a ne zna ni o detaljima te ne vjeruje da to ima veze s odlaskom bivšeg ministra.

Protupožarna sezona jako teška, piloti napravili herojski posao

Govoreći o protupožarnoj sezoni, rekao je da je godina bila jako teška, te da je od siječnja do danas bilo više od sedam tisuća požara dok ih je lani bilo četiri tisuće. Naglasio je da je godina izrazito sušna, s puno vjetra, ali treba utvrditi i je li bilo i podmetnutih požara.

Rekao je da imamo pet kanadera koji su posve funkcionalno spremni, četiri air traktora, a za pilote da su napravili herojski posao tijekom ljeta.

Za proces nabavljanja dodatna dva kanadera rekao je da je bilo problema jer je proizvođač bio zastao s njihovom proizvodnjom.

Govoreći u stanju u Zrakoplovno tehničkom centru (ZTC) rekao je da se oni koji su radili za drugog poslodavca dok su bili na bolovanju sigurno tamo neće nastaviti raditi. Nakon sezone će, dodao je napraviti rezime pa će donositi odluke, a smatra da je bilo previše kašnjenja.

Upitan zašto se ne naručuje lijek Paxlovid namijenjen oboljelima od koronavirusa, premijer je rekao da sada imamo osam lijekova, koji su nabavljeni, odobreni i daju se pacijentima. Dodao je da mora vidjeti s resornim ministrom, je li taj lijek prošao sve procedure na europskoj, hrvatskoj i na razini nabave te da će o tome govoriti ministar i HZZO.

Vezano za rat u Ukrajini i velike suše, premijer je rekao da će to sigurno imati svoga učinka, no, da ćemo, kako smo prošli dosadašnje, proći i situacije pred nama. Zasad po njegovim riječima nema problema, a jedina situacija bila je s vodom u Istri, ali nije bilo problema s energentima.

Naglasio je da se podzemno skladište plina puni prema planu, a građane je pozvao poštuju preporuke za uštede. (H)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!