Organizatori očekivali desetke tisuća razočaranih građana, došla ih je tek šačica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na Trgu žrtava fašizma, gdje se nalazi Središnjica HDZ-a, počeo je u subotu iza podneva prosvjed pod nazivom ”Dajemo vam otkaz”, na kojem prosvjednici traže ostavku Vlade, raspisivanje prijevremenih izbora i referendum o izbornom zakonu. Umjesto desetaka tisuća razočaranih građana koliko su očekivali organizatori prosvjeda, pojavilo se njih nekoliko stotina, neusporedivo manje nego što su očekivali. U nadi da će se prosvjednici ipak okupiti u većem broju, organizatori su kasnili s početkom prosvjeda. Tek su dvadesetak minuta kasnije shvatili da ne mogu računati na veću potporu.

Osim slabog odaziva, prosvjede je obilježio verbalni napad na novinarku Maju Sever, nacionalnu televiziju, ali i novinare Večernjeg lista.

Uz transparente s porukama poput “Vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu”, “Opet ste pokrali Inu”, “Raseljena mladost je vaš uspjeh” i “Visoke cijene energenata su umjetno stvorene”, prosvjednici nose i one poput “Oslobodite Franciskovića”.

Organizatori prosvjeda iz inicijative Slobodni zajedno poručuju da je narod poslodavac Vladi, stoga joj ima pravo dati otkaz zbog lošeg upravljanja državom.

Povod prosvjedu je afera u Ini, iz koje je malverzacijama u trgovini plinom izvučeno gotovo milijardu kuna, stoga organizatori ističu da više ne žele tolerirati ”sustavnu pljačku najvrjednijih državnih resursa”.

Vlada mora otići zbog korupcije, smatraju prosvjednici, a vlast treba raspisati nove parlamentarne izbore u roku 90 dana, te sve referendume koje su proteklih godina potpisima zatražile građanske inicijative, prvenstveno referendum o promjeni izbornog zakona.

Premijer Andrej Plenković ocijenio je uoči prosvjeda da iza njega stoji “ekipa antivaksera koja je organizirala prosvjede u vrijeme covid krize”, misleći na tzv. ”Festival slobode” koji je u dva navrata održan na Trgu bana Josipa Jelačića, u rujnu 2020. i 2021.godine.

”Svi koji tu kane participirati moraju dobro vidjeti tko su organizatori i u kakvom će se društvu naći”, napomenuo je Plenković.

Tina Perić iz inicijative Slobodni zajedno poručila je pak da je “riječ antivakser medijski spin koji se koristi kako bi se dodatno podijelio hrvatski narod”.

”Građani moraju biti svjesni da se politike koje se provode na globalnoj razini također prelijevaju na hrvatski narod”, dodala je Perić.   (Klikni News, Hina)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!