Maloljetnik koji je prosvjed donio eksploziv ostaje iza rešetaka, evo što mu se sve stavlja na teret

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zagrebačka policija podnijela je kaznenu prijavu protiv maloljetnika, kod kojeg je tijekom subotnjeg prosvjeda na Trgu žrtava fašizma pronađen, uz ostalo, nož, više staklenih boca ispunjenih zapaljivom tekućinom i improvizirana naprava s čavlima i predan je pritvorskom nadzorniku

Maloljetnik kod kojeg je pronađeno hladno oružje i pirotehnička sredstva sudjelovao je u subotu na prosvjedu protiv Vlade i vladajućeg HDZ-a, a kojeg je organizirala inicijativa  “Slobodni zajedno”.

Iz Policijske uprave zagrebačke (PUZ) u ponedjeljak je priopćeno da je maloljetnik osumnjičen za počinjenje više kaznenih djela.

Kako se navodi u priopćenju, “u subotu, 10. rujna, nakon završetka prijavljenog javnog okupljanja – javnog prosvjeda, policijski službenici su na otvorenom prostoru Trga žrtava fašizma primijenili policijske ovlasti prema maloljetniku za kojeg su posumnjali da kod sebe posjeduje nedozvoljene predmete, a koji je tijekom primjene policijskih ovlasti pružio aktivan otpor”.

“Uz uporabu sredstava prisile osoba je privedena u službene prostorije te su kod njega pronađeni nož, jedno pirotehničko sredstvo – bengalka, više staklenih boca ispunjenih lakozapaljivom tekućinom i jedna improvizirana naprava s čavlima, a za koju je utvrđeno da se radi o improviziranom hladnom oružju pogodnom za napad ili nanošenje ozljeda”, dodaju iz PUZ-a.
Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja te naknadno provedenom analizom privremeno oduzete dokumentacije, utvrđeno je postojanje sumnje da je “maloljetnik, uz kazneno djelo iz članka 314. st.1 Kaznenog zakona ‘Prisila prema službenoj osobi’, počinio i kazneno djelo ‘Pripremanje kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom’ iz članka 103., a  u vezi s kaznenim djelom iz članka 97. ‘Terorizam’ st. 1. t. 1.,2. i 7”, navodi se u priopćenju.

Osumnjičeni maloljetnik je predan pritvorskom nadzorniku te je za navedena kaznena djela prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Mediji su u subotu objavili da je riječ o 17-godišnjaku koji je od ranije poznat policiji kao sljedbenik Marka Franciskovića, optuženog za javno poticanje za terorizam tijekom prosvjeda protiv upravljanja covid krizom prošle godine. (Hina)

Foto: FAH

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!