SDP ne može samostalno protiv HDZ-a, ali još ne znaju s kim bi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Savez od šest stranaka od centra nalijevo za buduće parlamentarne izbore najnovija je ideja o kojoj razmišljaju u još uvijek najjačoj opozicijskoj stranci SDP-u, piše u srijedu Večernji list.

Kako se neslužbeno čuje na Iblerovu trgu, lider SDP-a Peđa Grbin u prvoj polovini ove godine planira konačno definirati kako i s kime će pred birače, a uz Možemo! i stranku Centar koju vodi Ivica Puljak i kojima je zajednička suradnja već ponuđena, neslužbene informacije iz vrha SDP-a kažu da će se ozbiljno razgovarati o potencijalnoj suradnji i sa starim koalicijskim partnerima HSS-om i strankom Glas pa čak i s Radničkom frontom.

Riječ je o strankama s kojima SDP već neko vrijeme surađuje i u parlamentu. Može li takav savez, dođe li do njega, ugroziti HDZ i je li za SDP, koji ima povijest okupljanja širokih koalicija poput Kukuriku koalicije i Narodne koalicije koje je vodio tadašnji lider SDP-a Zoran Milanović, ili pak Restart koalicije koju je okupio njegov nasljednik Davor Bernardić, u interesu ponovno ići u neki širi savez ili mu je možda bolje fokusirati se na Možemo! (s kojim je na vlasti u Zagrebu) i stranku Centar (s kojom je na vlasti u Splitu i koja je zahvaljujući Ivici Puljku i osvajanju Splita koristan partner), zanimljivo je pitanje koje će se sigurno još analizirati.

Politička analitičarka Ankica Mamić ne vidi koristi od velike koalicije šest stranaka od centra nalijevo i ističe da je SDP taj eksperiment već napravio, uključujući i na posljednjim izborima s Restart koalicijom koju je ta straka okupila na čelu s Davorom Bernardićem, nakon koje se nisu, dodaje, raspali samo na članove raznih koalicija, nego su se raspali i oni sami međusobno, s obzirom na to da je od bivših zastupnika SDP-a u međuvremenu nastala nova stranka Socijaldemokrati čiji je saborski klub trenutačno najveći oporbeni klub u Saboru.

– Ta vrsta širokih koalicija nije se baš pokazala funkcionalnom, a posebno je to slučaj nije li na njezinu čelu snažan lider. A Peđa Grbin to sigurno nije. Uostalom, da se sada provede anketa među biračkim tijelom na koje bi takva koalicija ciljala s pitanjem koga bi radije za premijerskog kandidata, Peđu Grbina ili Sandru Benčić iz Možemo!, sigurna sam da bi većina preferirala Benčić – kaže Mamić, piše novinarka Večernjeg lista Petra Maretić Žonja.   (Hina, KN)

Foto: fah


PODIJELI S PRIJATELJIMA!