Plenković: Vratite stare cijene, euro nije uveden da se u krizi netko neopravdano bogati na račun građana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je održana sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj se premijer Plenković osvrnuo na podizanje cijena nakon uvođenja eura.

-Konstatirali smo da su neki, govorim o pojedincima, očito iskoristili konverziju da bi neopravdano podignuli cijene za što ne postoji razlog ni opravdanje. Želim zahvaliti svim subjektima, a to je većina, koja se u skladu s propisima prilagodila i zadržali su cijene proizvoda i usluga.U procesu smo pristupanju eura bili svjesni i upozoravali smo na minimalno povećanje cijena 0,2 do 0,4 posto uslijed konverzije, kao i u drugim zemljama. No, ono čemu svjedočimo u ovim pojedinim slučajevima je nešto drugo, a to je neopravdano, čisto profiterstvo, lov u mutnom i tome ćemo se snažno suprostaviti u narednim danima – kazao je premijer Plenković.

Također je naglasio je da cilj vlade zaštita potrošača.

-Naša je politika da vodimo računa u upravljanju krizama na način da smo oslonac građanima i gospodarstvu – naglasio je premijer pa podsjetio na mjere koje je Vlada provela tijekom koronakrize, a također je podsjetio da je Vlada intervenirala i u cijene naftnih derivata da bi pomogla građanima te da je zamrznuta i cijena devet prehrambenih proizvoda.

-Te mjere se poduzimaju na temelju načela solidarnosti i odgovornosti i povjerenja i pravednosti da bi kao društvo i država mogli se lakše nositi s globalnom krizom. Nitko drugi osim države ne može napraviti te iskorake i zato ih i radimo – naveo je premijer te naveo da slijede sankcije za one koji su neporavdano podizali cijene.

-Nije smisao eura da se netko u krizi neopravdano bogati na račun građana. Sve pojave koje vode povećanju inflacije nećemo pozdraviti nego sankcionirati i boriti se protiv toga svim mehanizmima kako bi zaštitili potrošače i osigurale poštene poslovne prakse – rekao je premijer.

Plenković je istaknuo da će država djelovati prema svima koji su išli u takav pothvat neopravdano. Naglasio je da niti jedan input nije toliko narastao od prosinca pa stoga nema opravdanja za ovakva poskupljenja.

-Kad kažem mjere, mislim na subvencije i na druge poreze. Država ovo neće odgledati bez reakcije i svi koji misle da mogu od korisne stvari svojom politikom naštetiti strateškom uspjehu u tome neće uspjeti. Mi ćemo u razdoblju koje već traje, svi nadležni će pridonijeti tome da se otkriju nepoštene prakse. Državni inspektorat, porezna i carinska uprava, dobit će precizan zadatak da djeluju čim vide nepravilnosti, a mi pozivamo sve da revidiraju cijene i vrate ih na kraj prosinc – rekao je na kraju izlaganja premijer Plenković.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!