Hrvatskoj treba više palijativnih timova i hospicija, no još je nešto važno…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Obilježavajući današnji Svjetski dan bolesnika, iz udruge La Verna, čijih 39 volontera brine o palijativnim bolesnicima, ističu potrebu kvalitetnije brige za umiruće bolesnike te upozoravaju na nedostatak kreveta i zdravstvenih djelatnika educiranih o palijativnoj skrbi.

Volonteri udruge odlučili su danas simbolično izložiti bolesnički krevet na Kvaternikovu trgu te pozivaju građane da dođu, sjednu na bolesnički krevet, pitaju i poslušaju koje su potrebe bolesnika s neizlječivom bolesti.

Udruga La Verna trenutno ima 39 volontera, a lani su imali 238 korisnika kojima su pružali palijativnu skrb.

Palijativna skrb je važna jer je usmjerena na smanjenje boli i drugih simptoma bolesti te na psihološku i drugu pomoć bolesniku u posljednjim trenutcima njegova života.

Predsjednica udruge Blaženka Eror Matić ističe kako u Hrvatskoj nedostaje palijativnih kreveta, ali još je veća potreba za ljudima. “Čak i kad imamo krevete nedostaju nam ljudi, kako stručnjaci tako i volonteri koji su dostatno educirani o palijativnoj skrbi”, rekla je Hini.

U udruzi se zalažu da se u bolnicama uvedu odijeli za palijativne bolesnike, jer bi tako bilo puno lakše organizirati adekvatnu skrb, kao i za izgradnju hospicija, specijaliziranih ustanova gdje se štićenicima može pružiti najbolja moguća kvaliteta života do prirodne smrti.

Palijativni bolesnici trebaju i socijalnu skrb

“Ministarstvo zdravstva može izdvojiti potrebna sredstva za izgradnju potrebnih kapaciteta, ali i za edukaciju ljudi”, uvjerena je predsjednica udruge.

Kaže kako je od velike važnostima pronaći način za stimuliranje liječnika da se opredijele za palijativnu skrb, na čemu bi trebalo poraditi već kod studenata na fakultetima, a ne samo kod liječnika u sustavu.

“Palijativni bolesnici ne trebaju samo medicinsku već i socijalnu skrb jer se suočavaju s teškim socijalnim, medicinskim i duhovnim pitanjima. Zdravstveni sustav ne može plaćati i socijalnog radnika u zdravstvu, ali bi trebalo dodatno raditi na komunikaciji između zdravstvenog i socijalnog sustava”, smatra Eror Matić.

U Zagrebu se uz udrugu La Verna palijativnom skrbi bavi i Hrvatska udruga prijatelja hospicija, postoje i druge udruge no one se ne bave isključivo palijativnim bolesnicima, kaže Eror Matić.

Ističe kako u Hrvatskoj mali broj udruga pruža palijativnu skrb i spominje Pomoć neizlječivima u Varaždinu, palijativni tim LiPa iz Pakraca, Branitelj pomaže branitelju iz Vukovara, Ligu protiv raka u Puli… (Klikni News)

Foto: Pexels

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!