Komunalci u mukama: Nitko više ne želi u grobare

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Komunalne tvrtke diljem Hrvatske muče se s ukopima, neke su organizirale samo jutarnje sprovode zbog nedostatka radnika, a na posao sad zovu i umirovljenike, piše u ponedjelak Večernji list.

Radno mjesto Rakovec u Zagrebačkoj županiji. Puno radno vrijeme, zaposlenje na neodređeno, a mogu se javiti i umirovljenici. Ne treba imati ni završenu osnovnu školu, dovoljni su niži razredi, iskustvo nije uvjet. Opis posla: održavanje groblja, ukop umrlih osoba i uređenje javnih površina. Rok za prijave je 10. ožujka.

Natječaj je to koji je objavio Domus iz Rakovca, tvrtka koja traži grobara. To je zanimanje postalo jedno od najtraženijih na tržištu radne snage. Zbog nedostatka radnika, ludbreška komunalna tvrtka Lukom morala je čak ograničiti broj dnevnih ukopa na tri jer je samo osam grobara koji pokrivaju dvanaest groblja.

Komunalna poduzeća diljem Hrvatske drže otvorene natječaje. Iako u njima, kako ne bi bilo diskriminacije po spolu, piše da se traže grobari ili grobarke, žene se ne zapošljavaju. Plaće koje se nude kreću se od 663 do 1061 eura.

U Hrvatskoj se godišnje organizira između 50.000 i 60.000 pogreba. Nedostatak radnika koji kopaju grobne jame te nose i spuštaju lijesove problem je i u drugim zemljama, piše novinar Večernjeg lista Ivica Beti.   (Klikni.news)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!