Posjetitelji Proljetnog sajma oduševljeni kampanjom ‘Poslušaj glas prirode’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jedan od izložbenih prostora koji na Proljetnom sajmu bilježi vrlo velik interes posjetitelja svakako je onaj Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koji u Gudovcu predstavlja kampanju „Poslušaj glas prirode!“

Djelatnici Ministarstva posjetitelje su informirali o ekološkoj mreži Natura 2000, a veliku pozornost učenika srednjih škola izazvala su predavanja Petra Kutleša iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode o invazivnim stranim vrstama i njihovom negativnom utjecaju na bioraznolikost, ekosustave, zdravlje ljudi i gospodarstvo.

Ipak, najveća atrakcija su naočale na virtualnu realnost koje zainteresiranim posjetiteljima omogućuju virtualno prošetati kroz izložbu Diverterra , ali i kroz deset zaštićenih područja u Hrvatskoj, odabranih po ekosustavima. Usto, najhrabriji i oni s najvećim znanjem o prirodi i njenom očuvanju nagrađeni su prigodnim poklonima.

Podsjetimo, kampanja “Poslušaj glas prirode” nacionalna je kampanja koja se provodi u sklopu projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“, najvećeg projekta osnaživanja sustava zaštite prirode koji se trenutno provodi u Hrvatskoj.

U posljednjih godinu dana ta je kampanja promovirana diljem Hrvatske uz niz aktivnosti do sada održanih u Splitu, Gospiću, Varaždinu i Zagrebu.

Upravo obilaskom regija Ministarstvo želi skrenuti pozornost na značajan problem smanjenja bioraznolikosti te ujedno senzibilizirati javnost o važnosti individualnih promjena navika i odgovornog ponašanja u svakodnevnom životu, kako bi se pozitivno utjecalo na prirodu i bioraznolikost.
Za vrijeme kampanje, a tako je i u Gudovcu, kroz konkretne savjete i primjere poziva se stanovništvo na aktivno uključivanje i djelovanje, s ciljem zaštite prirode i bioraznolikosti u vlastitom okruženju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!