‘Sprema se najveća reforma sustava oporezivanja plaća!’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministar financija Marko Primorac, po svemu sudeći, odlučio je dati osobni pečat hrvatskom poreznom sustavu. Iako ministarstvo možete voditi tako da brinete isključivo o što boljoj primjeni postojećih poreznih okvira, Primorčeve ambicije očigledno su veće, piše nedjeljni Jutarnji list.

Kad smo ga zamolili za detalje izmjena poreznih okvira koje je najavio u četvrtak, ostao je poprilično “zakopčan”, ali je jasno poručio: “Bit će to do sada najveća reforma sustava oporezivanja plaća”, navodi dnevnik.

Primorac kaže da je neko vrijeme proučavao kako bi se mogao napraviti novi iskorak u smanjivanju poreznog opterećenja rada te je uočio više pozicija sa značajnim potencijalima promjena, što je pak nedavno prezentirao premijeru Andreju Plenkoviću i, očigledno, dobio zeleno svjetlo.

Ministar financija ocjenjuje kako je pravi trenutak za porezno rasterećenje, odnosno za fiskalne stimulanse, jer možemo računati s usporavanjem ekonomskih aktivnosti u zapadnim ekonomijama, Sjedinjenim Državama i Europi, pa nema previše rizika da poticaji potrošnje kroz oslobađanje dijela primanja generiraju inflaciju.

Drugim riječima, Primorac bi bio vrlo skeptičan prema sličnom potezu lani, tj. u razdoblju vrlo robusnog rasta. Suficit lokalne države od čak 0,6 posto BDP-a podatak je koji, kaže nam Primorac, očigledno strši.

Iz ekonomskih teorija poznato je da takav suficit može biti disfunkcionalan te bi bilo besmisleno pustiti stihiju povećane potrošnje na lokalnoj razini, nego je imperativ iskoristiti priliku i poboljšati sustav s fokusom na ljude s najnižim primanjima, pišu novinari Jutarnjeg lista Gordana Grgas i Gojko Drljača.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!