Riječka rafinerija ponovno u pogonu, ministar Filipović govorio o trošarinama na gorivo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Rafinerija nafte Rijeka pokrenula je proizvodnju goriva u punom kapacitetu, nakon petomjesečnog zastoja tijekom kojeg su dovršeni radovi na modernizaciji i obnovi postojećih pogona, rečeno je u četvrtak u riječkoj rafineriji na Urinju.

U obilasku rafinerije su bili ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i predsjednik Uprave Ine Peter Ratatics, u pratnji menadžmenta Ine i drugih predstavnika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Dovršeni su radovi na brownfield dijelu investicije projekta nadogradnje rafinerije, odnosno nadogradnje postojećih postrojenja, navela je na predstavljanju obavljenih radova direktorica Projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka Vedrana Janjić. Time je ostvareno oko 76 posto ukupnih poslova cjelokupne nadogradnje rafinerije, u što se ulaže oko 630 milijuna eura.

Na greenfield investiciji, odnosno gradnji potpuno novih pogona, nastavlja se rad, ali to ne utječe na proizvodnju, rekla je. Među ostalim, gradi se postrojenje za obradu teških ostataka, dovršava se luka za dopremu sirovina, silos za koks i prijenosni sustav za koks.

Zbog radova na postojećim postrojenjima u okviru projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka prerada je bila obustavljena od studenoga 2022. To je bilo planirano zbog potrebe za nadogradnjom i povećanjem kapaciteta procesnih jedinica SRU – Jedinice za rekuperaciju sumpora i HCU – Hidrokrekinga, kako bi se one uskladile s novim postrojenjem za obradu teških ostataka. Na postrojenju Hidrokrekinga je ugrađena nova Stripper Product kolona visoka 38 metara i teška više od 110 tona, a izvedeno je i više od 180 priključaka novog postrojenja na staro.

Predsjednik Uprave Ine Ratatics istaknuo je da je završetak brownfield faze jedan od najvažnijih koraka u projektu nadogradnje rafinerije, kojim se ona modernizira i povećava joj se kapacitet proizvodnje goriva. Ujedno, omogućava se povećana proizvodnja dizela za podmirenje cjelokupnih potreba Hrvatske, kao i zemalja regije te smanjuje potreba za uvozom i osigurava sigurnost opskrbe, dodao je.

Ratatics je najavio dovršetak projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka sredinom sljedeće godine.

Svi daljnji radovi na projektu moći će se odvijati istodobno s radom rafinerije. Sljedeća planirana obustava rafinerije očekuje se početkom 2024. godine, zbog redovitog remonta. U sklopu tog gotovo tromjesečnog zastoja obavit će se uobičajeni radovi održavanja te provesti projekti energetske učinkovitosti i zamjena katalizatora. U sljedećem razdoblju nastavljaju se radovi na novom postrojenju za obradu teških ostataka, navode iz Ine.

Ministar Davor Filipović istaknuo je da je ovo ulaganje Ine jamac budućnosti rada riječke rafinerije. “Ovom investicijom Ine većom od 630 milijuna eura u modernizaciju riječke rafinerije, u postrojenje za obradu teških ostataka, osigurava se budućnost rafinerijskog poslovanja u Hrvatskoj. No, to nije samo pitanje poslovanja i prerade naftnih derivata, nego i važan element energetske sigurnosti Hrvatske koji zajedno s drugim politikama koje provodimo čini Hrvatsku otpornijom na eventualne vanjske šokove i promjene u okruženju”, izjavio je Filipović.

Potvrdio je da 70 posto radova u sklopu projekta nadogradnje rafinerije obavljaju hrvatske tvrtke. Osim Hrvatske, nakon dovršetka radova, gorivom će se moći opskrbljivati i tržišta BiH, Slovenije, te dijelom Crne Gore i Italije, rekao je.

Upitan hoće li se povećati trošarine na gorivo, naveo je da će se razmotriti sve opcije i ako uvjeti budu dopuštali, možda bude korekcija. No, za sad to još nije na stolu i ništa se ne čini po tom pitanju, istaknuo je ministar gospodarstva.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!