Od oličenja sigurnosti, do izbornika koji djeluje izgubljeno

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zlatko Dalić nekada je igrao „sigurne formacije“. Pod time naravno mislimo da se znalo tko će igrati za Hrvatsku, kakav će biti sastav, tko će gdje kretati i hoće li kretati, te tko će vjerojatno ulaziti u igru naknadno. Dalić je bio predvidiv, ali siguran i Hrvatska je djelovala moćno. Na kraju krajeva, u to smo vrijeme i s takvim pristupom igri bili viceprvaci svijeta, što svakako nije mala stvar.

Nakon što je naslijedio Antu Čačića, Dalić je povukao par promjena kako bi ojačao momčad i s tom je istom momčadi i stilom igre igrao finale Svjetskog prvenstva. Nakon odlaska nekih igrača iz reprezentacije i dolaskom njihovih zamjena (Suba, Mandžo, Strinić, Raketa, Čarli – Livaković, Barišić, Vlašić, Petković, Brekalo), Dalić je i dalje zadržao stil igre i poveo Vatrene do prvog mjesta u kvalifikacijama. Nije nova garda uvijek izgledala sigurno i dobro, ali davali su rezultate, a to je ono što se na kraju jedino gleda.

Po završetku stanke koja je bila uzrokovana koronavirusom, Zlatko Dalić kompletno je promijenio pristup igri, formiranju momčadi, ali i taktike. Od sigurnog izbornika koji uvijek zna što tražiti od svojih igrača, sada čini nam se ne zna ni od koga što tražiti. Daleko od toga da je Zlatko Dalić loš izbornik, ali sigurno je kako se muči s pronalaskom one Hrvatske koju vidi u svojoj glavi i kakvu želi vidjeti na terenu.

Izbornik se trudio isprobavati razne igrače na raznim pozicijama, ali još nije pronašao što traži, a Euro je tu, krenuo je. Protiv Engleske zaigrala je Hrvatska u postavi u kakvoj nije igrala nikada do tada. A i prije Eura izbornik je eksperimentirao s igrom, a sastav 4-2-3-1 pretvarao je u 4-3-3 ili 4-1-4-1 ovisi o susretu.

No vratimo se na Euro. Dalić je probao formaciju 4-3-3 protiv Belgije, no samo par dana prije Engleske promijenio je momčad i postavu. Iz igre je ispao Petković, po kojemu se navodno do tada gradila cijela igra, a umjesto njega je uletio Rebić, koji je kako izgleda trebao raditi posao kakav je nekada radio Mandžukić. Uz Rebića, upao je i Kramarić, koji je imao jako male šanse za ulazak u igru samo par dana prije otvorenja Eura, a Barišića je Dalić zamijenio mladim Gvardiolom.

Na kraju smo izgubili od Engleza 1:0, ali moramo priznati da to i nije najgore, loše je to što je Hrvatski napad izgledao bezidejno. Ta činjenica nije toliko iznenadna kada znamo da nikada prije Vatreni nisu igrali u toj postavi. Je li Dalić, nekad siguran izbornik, pao pod utjecaj medija i javnosti i radio promjene u zadnji čas ili se sam predomislio, zna samo on.

Zaboravimo sad na to što je bilo, Hrvatska je tu gdje je i igra kako igra, ono na što se treba fokusirati je okršaj protiv Češke. Ono što su mnogi prije Eura gledali kao sigurnu pobjedu, nakon viđenog, odnosno pobjede Čeha nad Škotskom 2:0, treba ipak shvatiti ozbiljno. Zlatko Dalić nikada ne podcjenjuje druge reprezentacije i velika razina skromnosti i respekta oduvijek je bila vrlina Vatrenih, no hoće li viceprvacima ipak slava malo propuhnuti kroz misli, ili će dati 110 posto sebe, što će svakako protiv Čeha morati Dati.

Kako će Dalić pripremiti igrače i kako će ih postaviti? Pa prema viđenom u zadnje vrijeme nezahvalno je to prognozirati jer izbornik stalno iznenađuje postavama, rekli bi u narodu: „To zna samo on i dragi Bog“. No ipak postoje dvije opcije koje se ističu kao najsigurnije.

Postava 4-2-3-1

Livaković – Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol – Modrić, Kovačić – Rebić, Vlašić, Perišić – Petković

Postava 4-3-3

Livaković – Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol – Kovačić, Modrić, Vlašić – Brekalo, Kramarić, Perišić

Kako god izbornik odlučio, mi ne prestajemo vjerovati u njegovu stručnost i požrtvovnost, a našim momcima želimo da odigraju srčano i opet nas učine ponosnima!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!