Hrvatska na preostale četiri utakmice ide kao prva u skupini

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jučerašnjom pobjedom nad Slovenijom rezultatom 3:0, Vatreni su zauzeli prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Trenutno imamo 13 bodova kao i drugoplasirana Rusija, ali zbog bolje gol razlike (8:1 Hrvatska – 10:4 Rusija) stojimo na prvom mjestu u skupini.

Najjednostavnije i najsigurnije za osigurati nastup u Kataru bilo bi pobijediti Cipar, Slovačku, Maltu i Rusiju. Logično, apsolutni učinak pobjeda zacementirao bi Hrvatsku na prvo mjesto i tu nema govora da bi itko mogao priprijetiti. Matjaž Kek Hrvatskoj je udijelio epitet najbolje u skupini, to trenutno i jesmo, ali ipak nerealno je za očekivati da ćemo baš sve utakmice odigrati u našu korist. Kako god bilo Vareni u iduća dva mjeseca moraju biti potpuno koncentrirani i posvećeni reprezentaciji.

Situacija je za naše momke lakša zbog dobro odigranih utakmica do sad. Sva su najteža gostovanja odrađena, ostale su dvije utakmice s najslabijim protivnicima u skupini, Maltom i Ciprom, a ukoliko njih naši nogometaši zaključe pobjedama, zadnja utakmica s Rusima može biti skroz nevažna za plasman na SP.

Vatreni za točno mjesec dana idu na Cipar, utakmica se igra 8. listopada u Larnaci i s obzirom da se radi o uvjerljivo najslabijem protivniku sve osim pobijede naših reprezentativaca smatrati će se debaklom.

Tri dana nakon Cipra, u Osijek stiže Slovačka. Slovaci će biti umorniji, jer kad mi igramo s Ciprom, oni igraju s Rusima, a kad još uračunamo i prednost domaćeg terena u Osijeku, pobjeda je nešto što je realno očekivati. Naravno, ne znam koliko je to uopće potrebno spominjati, ali bez obzira na respekt prema protivniku, Hrvatska ima daleko kvalitetniju i čvršću postavu od Slovaka. Pobijedimo li u Osijeku osiguravamo najmanje drugo mjesto u skupini i play-off, no u trenutnoj situaciji to je negativan ishod, cilj je naravno zadržati prvo mjesto i na kraju kvalifikacija.

Nakon Slovaka, 11. studenog Vatreni putuju na Maltu, a na otoku svi očekuju sigurna tri boda. Utakmicu s Maltom svi zapravo nekako više doživljavaju kao prijateljski trening koji će naše igrače pripremiti za ono što slijedi tri dana nakon, a to je doček Rusije u Splitu.

Dakle, 14. studenog, Split, Poljud, Hrvatska – Rusija. Rusi neće biti nešto pretjerano umorni s obzirom na to da oni 11. studenog igraju protiv Cipra u St. Petersburgu. Dvoboj protiv Rusa može biti utakmica odluke, ali može biti i samo ispunjenje norme, sve ovisi o utakmicama koje se igraju ranije. Vrlo je lako moguće da se Rusi okliznu, ako ne protiv Slovaka kod kuće, onda barem protiv Kekove Slovenije u Mariboru. Isto tako moguće je i da naši momci kiksaju u nekoj od ostale 3 kvalifikacijske utakmice. Kako god bilo i bila ta posljednja utakmica baš ona odlučujuća ili ne i u njoj smo favoriti.

Završimo li pak u play-offu, bit ćemo jedna od devet drugoplasiranih po skupinama u kvalifikacijama, tim reprezentacijama pridružiti će se i dvije najbolje iz posljednje Lige nacija koje nisu osvojile prva dva mjesta po skupinama u borbi za Katar. Nadamo se ipak da ćemo proći bez play-offa pa sad neću previše o tome pisati, ali zlu ne trebalo, spomenuli smo i tu opciju.

RASPORED UTAKMICA NAŠE SKUPINE DO KRAJA KVALIFIKACIJA:

Cipar – Hrvatska (Larnaca, 8.10. – 20:45)

Rusija – Slovačka (Kazanj, 8.10. – 20:45)

Malta – Slovenija (Ta’Qali, 8.10. – 20:45)

Hrvatska – Slovačka (Osijek, 11.10. – 20:45)

Slovenija – Rusija (Maribor, 11.10. – 20:45)

Cipar – Malta (Larnaca, 11.10. – 20:45)

Malta – Hrvatska (Ta’Qali, 11.11. – 20:45)

Rusija – Cipar (Sankt Petersburg, 11.11. – 20:45)

Slovačka – Slovenija (Trnava, 11.11. – 20:45)

Hrvatska – Rusija (Split, 14.11. – 15:00)

Malta – Slovačka (Ta’Qali, 14.11. – 15:00)

Slovenija – Cipar (Ljubljana, 14.11. – 15:00)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!