[FOTO] Pogledajte kako izgledaju stadioni za SP u Kataru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U kataru se igra Arapski kup pod okriljem FIFA-e. Za tu prigodu koristi se šest od ukupno 8 stadiona na kojima će se za malo manje od godinu dana igrati Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Alžir i Katar igrali su na stadionu Al Thumama, jednom od čak četiri koji se nalaze u glavnom gradu Dohi. Stadion prima 40.000 gledatelja, a nakon SP-a s njega će biti uklonjeno pola sjedalica koje će se donirati drugim zemljama.

Stadion Al Thumama

Tunis i Egipat igrali su na stadionu naziva Stadium 974. Taj broj simbolizira pozivni broj za Katar, ali i broj kontejnera od kojih je izgrađen. Stadium 974 prvi je potpuno montažni stadion u povijesti Svjetskih prvenstava koji će nakon turnira biti potpuno rastavljen i doniran nekoj od afričkih zemalja.

Stadium 974

Finale Arapskog kupa igrat će se na stadionu Al Bayt. Drugi je to najveći stadion u Kataru koji može primiti do 64.000 gledatelja. Dizajniran je u duhu šatora pustinjskih nomada i cijeli izgleda kao jedan veliki šator.

Stadion Al Bayt

Arapski kup igrao se još na stadionima Education City, Al Janoub i Al Rayyan koje možete pogledati u nastavku teksta.

Stadion Education City

Stadion Al Janoub

Stadion Al Rayyan

Finale SP-a igrat će se na stadionu Lusail. Na ovom se stadionu ne igra Arapski kup jer nije bio na vrijeme dovršen, ali bit će domaćin čak 10 utakmica SP-a. Lusail će primiti 80.000 ljudi, a nakon turnira kapacitet će mu biti smanjen na 32.000, dok će se višak materijala iskoristiti za izgradnju ostalih objekata u državi.

U svom tom spektaklu i glamuru ipak moramo spomenuti kako su stadioni u Kataru mjesto stradavanja tisuća radnika iz siromašnih azijskih zemalja koji su u nehumanim uvjetima radili na njihovoj izgradnji. Prema istraživanju Guardiana, na gradilištima u Kataru život je izgubilo više od 6500 radnika koji su uglavnom dolazili iz Indije, bangladeša, Nepala, Šri Lanke i Pakistana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!