Kraj sljemenskog kupa: ‘Jadni spektakl, karneval je završen, farsa u skijaškom kupu, slalomska parodija…’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Je li doista odzvonilo Snježnoj kraljici, utrci najboljih slalomašica i slalomaša na brdu iznad hrvatske metropole?

Ova priredba jedna je od Bandićevih skupih pustolovina kojom se glavni grad želio dodvoriti i odužiti trofejnoj obitelji Kostelić organizirajući utrku na njihovom brijegu. Zbog slasnih nagrada skijaši su hvalili Zagreb, spavali su u Westinu… I onda krah povelike skupine iz Skijaškog saveza koja je dobro živjela od te dvodnevne priredbe. Nakon prekida muške utrke, prema pisanju portal gol.hr ovako su nas počastili svjetski mediji:

Francuski L’Equipe sve je okarakterizirao kao “jadan spektakl”.

“Nakon prolaska 19 skijaša u prvoj vožnji, nekoliko prekida i pokušaja da se popravi staza koja je bila u jadnom stanju, odlučeno je da se potpuno odustane od utrke. Ono odugovlačenje između lokalnih organizatora i FIS-a zaokružilo je ovaj prilično jadan spektakl”, piše ugledni francuski list.

“Karneval tu završava”, objavilo je francusko izdanje Eurosporta svom Twitteru.

Osim Francuza, jednako nemilosrdni su i drugi: “Farsa u Svjetskom skijaškom kupu”, piše Salzburger Nachrichten.

“Bilo je kritika od strane skijaša i prije otkazivanja, utrka je više puta bila prekidana po nekoliko minuta jer je staza bila u katastrofalnom izdanju”, podsjećaju Austrijanci.

“Uvjeti su bili neregularni, sve se pretvorilo u farsu i slalom je morao biti otkazan”, piše njemački RP-Online i Suddeutsche Zeitung.

Sportschau.de prenosi izjavu Sebastiana Fossa-Solevaaga koji je nešto poslije ulaska u cilj izjavio: “Snijeg je jako, jako mekan, jako je težak, mislim da ova padina to neće izdržati.”

Skiactu.ch donosi naslov: “Zagrebačka slalomska parodija otkazana nakon sat vremena.”

I zagrebački je gradonačelnik Tomašević najavio kresanje izdataka za tu namjenu. Danas je nešto nježniji, ali prije četiri godine u intervjuu za Zagrebački list ovako je odgovorio na pitanje “Biste li ukinuli sufinanciranje Snježne kraljice i što biste napravili sa stadionom u Maksimiru?”

Da, ukinuo bih. Nismo skloni jednokratnim sportskim megaspektaklima, nakon kojih građani godinama plaćaju račune. Taj novac usmjerio bih u poboljšanje infrastrukture za rekreativni sport, posebice za djecu. Dinamo ne poštuje Zakon o sportu i Zakon o udrugama, a unatoč godišnjim prihodima od oko 500 milijuna kuna, porezni obveznici klubu plaćaju režije od 9 milijuna kuna za korištenje gradskog stadiona u Maksimiru. Smanjit ćemo ukupno proračunsko financiranje Dinama, a nastavak financiranja kluba uvjetovati provedbom važećih zakona i demokratizacijom upravljanja uz načelo jedan član – jedan glas. Za nastavak uređenja stadiona ili novu lokaciju ključni kriterij bit će ekonomska isplativost.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!