Bjelovarčanin Josip Zima ‘lovi’ Paraolimpijske igre

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Oči domaće sportske javnosti su usmjerene u Mađarsku i rukometni Euro na kojem Kauboji prvi duel imaju s vječitim rivalima Francuzima, ali nešto sjevernije se održava još jedno veliko sportsko natjecanje. U norveškom Lillehammeru je počelo Svjetsko prvenstvo u para alpskom skijanju, para nordijskom skijanju, parasnowboardu i parabiatlonu na kojem sudjeluje više od 850 natjecatelja. Među njima je i petero hrvatskih predstavnika uključujući bjelovarskog paranordijca Josipa Zimu koji se natječe u sprintu na jedan kilometar i na srednje dugoj dionici od 12,5 kilometara. Upravo će danas (četvrtak 13.01.) s početkom u 13 sati odskijati srednju dionicu. Dat će, kaže Zima, sve od sebe, a rezultat kakav bude, bit će.

-Iskreno, ništa ne očekujem. Nadam se normi za Paraolimpijske igre, a sada nešto više od toga ne. Samo da uhvatim normu i da nema ozljeda – kaže Zima.

Josip Zima, izvor: Hrvatski skijaški savez osoba s invaliditetom

Zima procjenjuje da bi mu za odlazak na Paraolimpijske igre trebalo biti dovoljno da bude u zlatnoj sredini. Pripreme prvo kod nas, a onda na slovenskoj Planici zbog ozljeda nisu bile lake, ali je za natjecanje spreman. No, teško da bi to bilo moguće bez trenera hrvatskih paranordijaca Josipa Štefanca.

-Stvarno se jako puno daje za nas i dok mi spavamo on nam priprema skije jer vrijeme je dosta neizvjesno, malo je toplo, malo hladno, a nama puno toga ovisi o stazi. Ako slučajno promaši kako će namazati skije možemo ostvariti puno lošiji rezultat tako da je on (Štefanac) satima tamo – ističe bjelovarski sportaš.

Josip Zima više niti ne broji koje mu je to veliko natjecanje, a sada je, priznaje, puno lakše nego na početku.

-Kada sam dolazio na prvu utrku doslovce sam se tresao, nisam znao kako vladati skijama, kako rasporediti snagu, a danas je to sasvim drugačije – iskren je Zima.

I na start je lakše stati, a Zimi držimo palčeve da uspješno prođe i kroz cilj te da za njega navijamo i na Paraolimpijskim igrama.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!