Marijana Dragičević napisala je krimić o ubojstvu u muzeju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Za otprilike mjesec dana iz tiska bi trebao izaći novi, drugi roman bjelovarske spisateljice i kustosice u Gradskom muzeju Marijane Dragičević. Riječ je o krimiću „Špalir za raj“ čiju radnju je Dragičević smjestila u sebi poznato okruženje.

-Roman počinje viješću da je ravnatelj muzeja, Viktor Ded, pronađen mrtav. Ne zna se koje su okolnosti smrti. U grad dolazi nova inspektorica, Orla Ognjenović koja bi trebala raditi na slučaju. Inspektorica je u fazi životne promjene i dobro joj je došla selidba u novu, nepoznatu okolinu. Gotovo odmah pri dolasku započinje istraga u kojoj je potencijalnih šestero osumnjičenih. Kako istraga napreduje, tako se otkrivaju mnoge tajne koje su izravno i neizravno povezane sa smrću Viktora Deda – otkriva nam neke detalje spisateljica. Dodaje kako je za glavno mjesto radnje odabrala muzej kako bi si olakšala posao.

-Trebala sam trebala poznato okruženje da mi olakša popunjavanje nekih stručnih stvari koje su usko vezane uz slučaj. Knjižnicu sam spomenula u prvom romanu pa nisam željela ponavljati. Muzej je tu u centru isključivo iz praktičnih razloga – kaže Dragičević.

Dodaje kako je samo pisanje romana trajalo relativno kratko, no zato je priprema bila vrlo opsežna i trajala je duže nego s prvom romanom „Rock strana bajke“.

-Pri pisanju krimića trebala sam napraviti zaplet i onda sve to otpetljati da zvuči smisleno. Ponekad je jedna rečenica ključna da može srušiti cijelu konstrukciju romana pa sam se neko vrijeme mučila kako sve posložiti. Imala sam i ovaj put pomoć Gorana Tribusona koji mi je uvelike pomogao i ukazao na neke slabe točke. Na kraju smo zajedno došli do zaključaka kako bi bilo najbolje posložiti strukturu romana. Prva verzija baš fizičkog pisanja nije puno trajala, oko tri jedna, jer je po broju riječi drugi roman za trećinu kraći od prvoga. Uređivanje i prepravljanje uvijek oduzme najviše vremena, ali to radim uz prekide pa nije toliko teško – tumači Dragičević.

Baš kao i njezin prvijenac „Rock strana bajke“, koji je objavila prošle godine, i novo djelo, usko je povezano s glazbom. I dok je prvi put za naslove poglavlja koristila svjetski poznate rock hitove, ovoga puta priču je spustila na lokalnu razinu.

-U romanu su poglavlja nazvana prema stihovima bjelovarskog benda Petar Punk čiji se članovi pojavljuju i kao sporedni likovi. I sam naslov romana nosi naziv jedne pjesme Petar Punka – kaže Dragičević.

S obzirom na epidemiološku situaciju, za sada ne planira promocije nove knjige. Još uvijek se nisu slegli ni dojmovi oko prvog romana.

-Jako sam zadovoljna i kritikama i prodajom „Rock strane bajke“. S obzirom da mi je to prvi roman i da sam bila praktički anonimac, puno je bolje sve ispalo od očekivanog. Ostalo je još oko šezdesetak primjeraka romana prije nego mogu službeno reći da je rasprodan – zaključuje Dragičević.

(FOTOGRAFIJE: Delimir Hrestak)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!