Čazmanci konačno mogu računati na potporu Županije u svim važnim projektima!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak i bjelovarsko – bilogorski župan Marko Marušić danas su u Čazmi održali radni sastanak. Među ostalim, razgovarali su o infrastrukturnim problemima, tijeku radova na najvećem europskom projektu u povijesti Grada Čazme, Čazma Naturi te skoroj manifestaciji nacionalnog karaktera, Eko sajmu, koji se treba održati 18. rujna u Čazmi.
Nakon jednogodišnje stanke prouzročene korona krizom, ove godine u Čazmi će se ponovno održati Eko sajam koji organizira udruga Eko Čazma, uz potporu Ministarstva poljoprivrede i Grada Čazme. Ove godine očekuje se i potpora Bjelovarsko-bilogorske županije.
Riječ je o manifestaciji koja promovira zdravu hranu i zdrav način života i u koju su uključene razne grupacije građana pa tako i one koje vode brigu o djeci, odnosno odgojno-obrazovne institucije. Na taj se način ona izvrsno uklapa u koncept zdravoga grada i grada prijatelja djece koje titule nosi Grad Čazma.
Čazma Natura europski je projekt vrijedan 26 milijuna kuna gotovo u cijelosti financiran iz EU fondova. Odvija se u više potprojekata, a sada je u završnoj fazi. Najvažniji i najočekivaniji dio je gradnja prvog biološkog javnog kupališta u Hrvatskoj, koja je počela prije otprilike mjesec dana.
Kad je riječ o infrastrukturi, tema sastanka bile su županijske prometnice koje su u prijašnjoj strukturi županijske vlasti zanemarivane i nedovoljno dobro održavane.
Nakon radnog sastanaka, župan Marušić i gradonačelnik Pirak obišli su gradilište biološkog bazena u Čazmi.
– Kruna projekta Čazma Natura je upravo izgradnja bazena i nama je zadovoljstvo da je i župan nakon sastanka obišao ovo gradilište jer upravo je Čazma Natura dobra šansa za nas koji ovdje živimo ali i cijelu županiju jer ovdje imamo jedinstven projekt u Hrvatskoj. Ovo je prvi ekološki bazen u Hrvatskoj i zajedno sa svim sadržajima koje imamo kroz Čazma Naturu, a to je niz sadržaja za mlade, škola u prirodi koja je dobar potencijal jer u 6. i 7. razredu kurikulum se bazira na zdravom životu i prirodi koju mi možemo ovdje pokazati. To je šansa i za naše ugostitelje, Turističku zajednicu, Zagreb nam je u blizini, a i ostali gradovi. Zašto ne bi cijela Hrvatska mogla doći u Čazmu diviti se prirodnim ljepotama – rekao je gradonačelnik Pirak.
Župan Marušić rekao je kako ga izuzetno veseli projekt Čazma Natura i očekuje da će biti jedan od onih projekata po kojima će Bjelovarsko-bilogorska županija biti prepoznata.
– Ogroman je potencijal Čazma Nature, a na nama je da ga sada prezentiramo zato me veseli da ćemo uskoro dobiti direktora Turističke zajednice bjelovarsko-bilogorske županije i sigurno je da će mu prezentacija Čazma Nature i Eko sajma koji nas uskoro očekuje sigurno biti jedan od prvih zadataka. Veseli me što se Grad Čazma izuzetno dobro razvija i jačat ćemo ove odnose koji dugi niz godina nisu bili sjajni. Nije tajna da se Županija maćehinski odnosila prema Gradu Čazmi. Mi to nastojimo promijeniti i radit ćemo na tome. Puno problema ima, ali zajedničkim snagama ćemo ih riješiti – kazao je župan Marušić.
Radovi na prvom ekološkom bazenu u Hrvatskoj napreduju dobro i trebao bi biti gotov do kraja rujna, dok bi svi radovi na njemu trebali biti gotovi do kraja godine nakon čega slijede radovi na uređenju okoliša koji bi trebali biti gotovi do 12. veljače 2022., no plan je da sve bude gotovo i ranije. Sam bazen bit će dimenzija 1500 m2, a sastojat će se od plićeg i dubljeg dijela. Bit će osiguran pristup invalidima, a dnevno će na bazenu moći biti 500 kupača.
FOTOGRAFIJE: Davor Kirin

PODIJELI S PRIJATELJIMA!