Stanovnike Bjelovarsko-bilogorske županije uplašio zvuk nalik eksploziji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Zvuk nalik eksploziji danas prije 15 sati uznemirio je stanovnike Bjelovarsko-bilogorske županije. Čuo se u Bjelovaru, ali i na Moslavačkoj gori pa su pojedini građani uznemireni kontaktirali našu redakciju.

Kako doznajemo, riječ je o probijanju zvučnog zida. Naime, iz MORH-a su za danas i sutra najavili letačke aktivnosti koje mogu rezultirati upravo ovakvim zvukovima.

U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila će u ponedjeljak, 13. rujna i utorak 14. rujna 2021. godine, u vremenu od 10:00 do 16:00 sati provoditi redovite letačke aktivnosti tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj. Planirani su probni letovi na podzvučnim brzinama u vremenu od 10:00 do 12:00 sati u privremenoj zoni probnih letova “Čazma” koja je geografski izmaknuta sjeveroistočno, u rasponu visina 600 do 10 000 metara iznad tla.

Nakon probnih letova, planirana je zadnja faza ispitivanje aviona u vremenu od 12:00 do 16:00 sati tijekom koje se očekuje probijanje zvučnog zida i to na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini od 1 000 do 10 000 metara te na području Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10 000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

-Tijekom provedbe planiranih letova i uslijed probijanja zvučnog zida očekuje se kratkotrajna pojačana buka te molimo građane za strpljenje i razumijevanje – poručuju iz MORH-a.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!