Daruvarski umirovljenici ‘iskoristili dane’ u vrijednom EU projektu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U restoranu Terasa u utorak je održana završna konferencija projekta za umirovljenike „Iskoristi svaki dan – Živi život aktivan” vrijednog više od 150 tisuća eura koji se provodi na području Daruvaru. Umirovljenici u tom gradu čine gotovo 30 posto populacije, a većina ih se suočava s problemima poput socijalne isključenosti, financijskih ograničenja i niskih mirovina koje su znatno ispod prosjeka u Hrvatskoj, čulo se na završnoj konferenciji projekta čiji je nositelj Matica umirovljenika Daruvar, a partner Grad Daruvar.

U Daruvaru i okolici živi više od tri tisuće umirovljenika, a u Udrugu Matica umirovljenika Daruvaru učlanjeno je njih 1.456.

S ciljem poboljšanja kvalitete života umirovljenika u Daruvaru i okolici, ovim projekta starije osobe uključene su u različite programe i aktivnosti poput sportskih sekcija, raznih sportskih igara, šetnji i streljaštva. Provodile su se informatičke radionice, edukacije o ljekovitom bilju te predavanja na različite teme koje su relevantne za umirovljenike.

Promicala se i suradnju između starijih osoba i djece, i to putem zajedničke radionice izrade ukrasa s Dječjim vrtićem “Ferde Mravenec”.

Provedeno je i opsežno istraživanje o socijalnoj iskaznici i kvaliteti života umirovljenika na području grada Daruvara. Rezultati će biti ključni u donošenju budućih politika i strategija usmjerenih na starije stanovništvo.

Aktivnosti projekta znatno će pridonijeti boljoj kvaliteti života starijih osoba u Daruvaru i okolici, čulo se na završnoj konferenciji, a sudionici očekuju da će njihov projekt postati primjer dobre prakse za druge zajednice u Hrvatskoj te ih inspirirati da ulože napore kako bi poboljšali život starijih građana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!