Kroz projekt “Punim plućima” klinci diljem Hrvatske učili o plućnoj hipertenziji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Plućna hipertenzija složena je, rijetka i progresivna bolest o kojoj javnosti malo znaju. Prema zadnjem popisu iz 2019. godine u Hrvatskoj ima tek nešto više od 200 oboljelih osoba, no pretpostavka je, da ih barem toliko živi s bolešću ne znajući da ju imaju. Iz toga razloga, nužno je o tome pričati. Kroz projekt „Punim plućima“ progovara Udruga „Plava krila“ kojoj je cilj proširiti svijest o PAH-u kroz niz promotivnih aktivnosti.

U sklopu Projekta izdan je i priručnik „Vodič za život s PAH-om“, a uz promociju priručnika Udruga je organizirala šest javnih događaja na različitim lokacijama u Republici Hrvatskoj. Riječ je o gradovima i mjestima nižeg indeksa razvijenosti. Upravo na tim događajima, sudionici su dobili informaciju o PAH-u, uključeni su i učenici viših razreda lokalnih osnovnih škola u kojima je održano predavanje o važnosti bavljenja sportom, zdravom načinu života i prehrani, a ono što je djecu najviše dojmilo, i sami su sudjelovali u aktivnostima.

Pod stručnim vodstvom Udruge ARGO, Tomislav Smrček i svjetski poznati veslač Nikica Ljubek s djecom su iz Bjelovara, Bakovo, Siska, Vukovara, Karlovca i Obrovca kroz projektne aktivnosti i promociju u osnovnim školama razgovarala o bolesti, ali i o sportu kao preduvjetu za zdrav život. Djeca i nastavnici su u svojim školama pogledali film „Zlatno runo – Argonauti s ribnjaka“ koji priča o veslanju, o ustrajnosti, motivaciji, ali i nastojanju da ako si uporan i baviš se nekim sportom, ništa nije nemoguće. U čamcima na rijeci ili jezeru svoje veslačke sposobnosti okušali su osnovnoškolci.

Komunicirati s djecom i skrenuti im pozornost na osobe koje boluju od rijetkih bolesti, a uz to ih motivirati da se uključe u aktivnosti, danas je pravi izazov. No, u Projektu „Punim plućima“ na sav se glas pričalo, smijalo, veselilo, upijalo znanje i slušalo iskustvo. Ciljne skupine projekta, uz djecu su opća javnost, odnosno građani te nedijagnosticirani oboljeli i članovi njihovih obitelji.

Projekt „Punim Plućima“ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda s 85 posto, a Državni proračun Republike Hrvatske s 15 posto sredstava.
Po završetku Projekta održana je i završna konferencija u Bjelovaru.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!