U Hlebinama izložba radova Nade Švegović Budaj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

HEBINE – U duhu nadolazećeg Međunarodnog dana žena, u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama otvorena je izložba radova Nade Švegović Budaj. Dio je to ciklusa predstavljanja ženskog stvaralaštva te presjek stvaralaštva iz Zbirke naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice i privatnih zbirki.

Nada Švegović Budaj rođena je u Koprivnici 1951., u Goli završava osnovnu školu te je tamo i živjela do sredine 1970-ih godina, a slikati je počela 1968. godine, da bi godinu kasnije i izlagala na što ju je potaknuo susjed Martin Mehkek.

Tehniku slikanja na staklu usavršava 1973./4. i pronalazi kreativna likovna rješenja. Raznovrsne seljačke žanr-scene s većim skupinama ljudi gdje se ističe pokrenutost, teatralna gestikulacija. Od sredine 1970-ih godina profesionalno se bavila slikarstvom i živjela u Koprivnici.

-Radi se o posebnom stvaralaštvu koje će biti predstavljeno kroz fundus Muzeja grada Koprivnice i privatne obiteljske kolekcije i to kroz nekoliko tematskih blokova koje možemo svesti na motive religije, mitologije i karnevala. Treba reći da je to malo neobično za naivnu umjetnost. Nada je, naime, krenula nekim utabanim putevima i držala se savjeta susjeda Mehkeka. Tu su, dakako, i neizbježni utjecaji Ivana Večenaja i Mije Kovačića koji su joj bili bliski i geografski i izražajno. No, Nadino stvaralaštvo doživjelo je brojne transformacije stoga dođite i pogledajte ovu izložbu u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama  – kaže kustosica Muzeja grada Koprivnice Helena Kušenić.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!