Laura: Pobijedila sam jer su drugi vjerovali u mene, drago mi je što sam ih učinila ponosnima!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

IVANSKA – Nedavno se na području Bjelovarsko-bilogorske županije, u OŠ Rovišće, provelo 26. zaredom županijsko natjecanje u poznavanju hrvatskog jezika. U natjecanju je sudjelovalo po 10 učenika sedmih i osmih razreda koji su postigli najbolje rezultate ostvarene na školskoj razini. Zvijezda ove priče je Laura Jambrović iz 8.a razreda OŠ Ivanska koja je postala županijska prvakinja u kategoriji sedmih i osmih razreda. Na putu do pobjede uz Lauru je bila njezina mentorica, učiteljica Katica Šarlija.

– Ispit uopće nije jednostavan. Kao učiteljica hrvatskog jezika isto sam tako svaki put pred izazovom kada otvorimo pitanja. Od učenika se zaista očekuje jedno visoko i duboko znanje hrvatskog jezika. I mi učitelji koji sjedimo u povjerenstvu i ispravljamo ispite drugim učenicima, uvijek se pogledamo kada vidimo kakvih sve, nimalo jednostavnih, pitanja ima – rekla je Šarlija.

Učiteljica otkriva kako su se konkretno ona i Laura pripremale za natjecanje.

– U školi iz pojedinih predmeta u zaduženjima imamo dodatni rad s učenicima. Otprilike, svaki ravnatelj osluškuje afinitete učitelja i tako određuje tko će u kojem području dodatno raditi. Nažalost, ta je satnica poprilično malena. Konkretno, za rad s Laurom imam svaki drugi tjedan što nije dostatno da se postigne dovoljna razina znanja. Mi zato radimo i malo više od toga – kaže Šarlija.

Šarlija za Lauru i njezino poznavanje hrvatskog jezika ima samo riječi hvale.
– Naravno da je za svakog učitelja jedan neizmjeran osjećaj sreće kada učenik postigne takav uspjeh. Odmah se vidi da sav uloženi trud nije bio uzaludan. Iako to malo grubo zvuči, budući da svrha cijelog natjecanja nije samo uspjeh, mi učitelji želimo da se učenici zaljube u hrvatski jezik, gramatiku te da u tome vide izazov. Lauru sam zapazila još u petom razredu kao učenicu koja jako dobro gramatički razmišlja i zaključuje. Odmah sam ju pitala želi li dodatno raditi. Njezina bolja osobina je da je bila uporna, samouvjerena, ništa još nije bilo teško, dapače, puno je puta gurala i mene. Ovaj uspjeh došao je kao kruna – ističe Šarlija.

Laura i učiteljica Šarlija uspjeh su proslavile tortom

Ona koja je najzaslužnija za svoj uspjeh, Laura otkriva nam da je u nižim razredima zavoljela hrvatski.

– Kada sam došla u peti razred, tu je bila učiteljica Šarlija koja me potaknula na učenje i rad. Pronašla sam se u tome zajedno s njom, vidjeli smo da možemo bolje i više. Jako mi je zanimljiva povijest i gramatika. Kada ti nešto dobro ide, nije problem nastaviti dalje – kaže naša prvakinja.

Laura nam otkriva da je zbog epidemiološke situacije i mjera i sama doma morala raditi za županijsko natjecanje.

– Morala sam doma raditi i ponavljati gradivo. Učiteljica mi je slala zadatke, a čule smo se redovito i preko video poziva. Što se tiče samog natjecanja, na putu za Rovišće, imala sam jako veliku tremu i mislila sam da ništa neću znati, sve mi se pomiješalo, godine iz povijesti i sve. No, kada smo došli, smirila sam se, skoncentrirala i vidjela da je sve u redu – priča nam Laura.

Na vrlo jednostavno pitanje koje krije očekivani odgovor, Laura nam je otkrila kakve su bile njezine reakcije kada je saznala za pobjedu.
– Bila sam jako sretna. Najviše mi je olakšalo to što su drugi vjerovali na mene, to me i potaknulo da idem dalje, da nekoga učinim ponosnim. Kada sam došla doma, bilo je tu suza, grljenja, dočekala nas je torta i ruže – zaključila je Laura svoju predivnu priču koja zasigurno ima svoj nastavak. Čestitamo Lauri i želimo joj puno uspjeha u daljnjem radu! (D. Aleksić)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!