Zbog pisanice iz Gudovca uskrsni običaji Unije predstavljeni u Gradskom muzeju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Uskrs u Europskoj uniji – izložba je otvorena jutros u Gradskom muzeju Bjelovar u nazočnosti čak devet veleposlanika ili predstavnika veleposlanstava akreditiranih u Hrvatskoj. Otvorio ju je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

-Predstavljamo tradiciju Uskrsa u svim zemljama članicama Europske unije s jednim ili više predmeta. Neke predstavljaju njihove pisanice, dok druge raznoliki predmeti vezani za Uskrs. U pripremi izložbe pomoglo nam je deset veleposlanstava, dok smo ostale eksponate prikupili u suradnji s muzejima preostalih zemalja, rekla je Marijana Dragičević, autorica izložbe te kustosica Gradskog muzeja Bjelovar.

Bjelovar je organizator ovakve izložbe jer je najstarija hrvatska pisanica pronađena upravo na bjelovarskom području. Upravo ta pisanica koja datira iz 15. stoljeća, a pronađena je na lokalitetu Gudovac-Gradina, starija je i od samog grada. Smatra se da je upravo gudovačka pisanica jedna od dvije najstarije u Europi.

Veleposlanici su sa zanimanjem pogledali izložbu u pratnji kustosice Dragičević i ravnatelja muzeja Milana Pavlovića koji je na razgledavanje ovog izuzetnog postava pozvao sugrađane i goste Bjelovara.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!