Pred projektiranjem trasa na staroj pruzi Bjelovar-Garešnica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije 400 je kilometara cikloturističkih staza i ruta. U dosadašnje tri faze, u razvoj cikloturizma uloženo je 1,5 milijuna kuna sredstava Ministarstva turizma i županije. U sklopu tog projekta izrađene su i postavljene informativne table i solarni stupovi za popravak bicikla te izrađena mobilna aplikacija. Opremljeno je i sedam biciklističkih odmorišta te izrađen standard za bike&bed smještajne objekte. Bjelovarsko-bilogorska županija sada planira krenuti u četvrtu fazu projekta vrijednu 402 tisuće kuna, kojim bi se označile daljnje cikloturističke rute i izradili novi biciklistički znakovi. Više o začetku ove ideje iznio je Hrvoje Supančić, koordinator za razvoj cikloturizma BBŽ.

– Krenuli smo od entuzijastične ideje koja se rodila 2017. godine. Tad smo krenuli s projektima, a danas imamo zaista puno toga za ponuditi pa smo tako došli i do četvrte faze razvoja cikloturizma. Dobro je da smo prepoznali cikloturizam kao brzo rastuću granu u turizmu i da smo i u 2020. godini, bez obzira na pandemiju, nastavili raditi na njemu vlastitim županijskim sredstvima. Jedan od projekata je i naš promidžbeni film koji smo radili kako bismo predstavili našu županiju – navodi. Osmišljen je i projekt revitalizacije stare pruge Bjelovar-Garešnica s odvojcima za Grubišno Polje i Banovu Jarugu. Župan Damir Bajs istaknuo je da je Ministarstvo turizma davalo punu potporu županiji sve do prošle godine kad je uslijed korona krize otkazan natječaj te je županija sama financirala razvoj projekta cikloturizma. Naglasio je i važnost mobilne aplikacije za razvoj ove vrste turizma.

– Aplikacija će svima omogućiti siguran put biciklističkim rutama naše županije. Imali smo već turista i premda je korona usporila dolazak ljudi, nije ga potpuno zaustavila. Potpisom ove prijave mi ćemo proširiti sve ono što smo napravili s još tri biciklističke trase koje će spojiti dijelove naše županije. Označit ćemo biciklističke rute Kapela-Plavnička, vinsku, Daruvar-Sirač a napravit ćemo i preko 150 biciklističkih znakova za označavanje biciklističkih traka – kaže. Ipak, kao najvažniju zadaću nove faze ovoga projekta ističe glavnu atrakciju biciklizma u Hrvatskoj: korištenje željezničke pruge koja više nije u funkciji, između Bjelovara i Garešnice.

– Zatražili smo i dobili suglasnost HŽ-a na idejno rješenje i mogućnost izrade glavnog projekta. Ako to uspijemo napraviti, a mislim da treba pretvoriti nešto što se sada ne koristi u turističku atrakciju, napravit ćemo jedan ogromni iskorak. Na početku smo imali ideje koje sad pretvaramo u stvarnost i naše ambicije su sve veće jer zašto ne bismo bili drugi u Hrvatskoj koji će to napraviti. Očekujemo da iduće godine napravimo temelj za to a kasnije da se počne i projektirati ukupnost biciklističke staze uz suglasnost i dogovor s HŽ-om koji imamo već sada – naglasio je župan te dodao kako bez biciklista s kojima su surađivali ne bi mogli ovo napraviti. Govorio je i o oznakama bed&bike koje se planira postaviti na OPG-ove, hotele i druge smještajne kapacitete kako bi biciklisti znali gdje mogu doći prespavati i biti sigurni da će njihovi bicikli biti sigurni. Bajs se posebno veseli novoj turističkoj atrakciji.

– Našoj biciklističkoj infrastrukturi sada smo dodali još i odobrenje HŽ infrastrukture za projektiranje na pruzi Bjelovar-Garešnica tako da imamo sve potrebno da se krene s megaprojektom – zaključio je.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!