Pogledajte dokumentarac o tome kako je u Hrvatskoj živjeti s HIV-om

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kako je živjeti s HIV-om u Hrvatskoj? Imaju li takve osobe pravo na privatnost? Kako izgleda obiteljski i društveni život i kako je prilikom svega ovoga raditi – u kuhinji osnovne škole?

Ako vas zanimaju odgovori na ta pitanja, uključite se na današnju online projekciju dokumentarnog filma “Poznavajući Maria” i pritom saznajte zašto je Nemjerljivo = Nezarazno (N=N) ključna poruka za cijeli sustav i sve sugrađane.

Riječ je o dokumetarnom filmu o HIV pozitivnim kuharu Mariu Lemešiću iz Bjelovara koji je zbog radne atmosfere i pritisaka koji su uslijedili nakon otkrivanja njegovog HIV pozitivnog statusa na bolovanju bio gotovo pet godina. Htio se vratiti i ranije, no naišao je na zid.

-Tadašnja ravnateljica škole mi je rekla da je ona tu da osigura da svi imaju jednaka prava, no da imam na umu što su roditelji poručili svojim bojkotom školske kuhinje u kojoj radi HIV pozitivan kuhar – rekao je Mario Lemešić.

Scenaristica i redateljica filma “Poznavajući Maria”, Emili Ema Sedlar, izradila je ovaj film 2020. godine u sklopu svog studija na Sveučilištu VERN.

Pozivam sve vas da nam se pridružite na digitalnoj premijeri filma “Poznavajući Maria”, kao redateljica i aktivistkinja. Ovo je tema o kojoj treba pričati ne samo kada je Svjetski dan HIV/ AIDS-a, nego i u svakodnevnom razgovoru. Puno sam toga naučila od Marija Lemešića i nadam se da će ovaj film potaknuti i neke promjene u našemu društvurekla je Emili Ema Sedlar.

Nakon online projekcije filma (45′) održat će se diskusiju koju će voditi novinar Duje Kovačević u sklopu koje će svi sudionici projekcije moći postavljati pitanja i komentirati.

Posebni gosti projekcije bit će: Mario Lemešić (osoba o kojoj dokumentarac govori), Sanja Belak Škugor (psihologinja s Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”), Josip Begovac (voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om), Sunčana Roksandić Vidlička (pravnica i docentica na Pravnom fakultetu u Zagrebu), Emili Ema Sedlar (autorica filma) te Zoran Dominković (izvršni direktor Iskoraka).

Film možete pogledati u utorak 13. travnja u 18:00 sati na Zoom poveznici: https://zoom.us/j/98691622358?pwd=VEcrSU44WWx0b2ZLUnBvRVJwdlk2QT09

Očekivano trajanje projekcije i diskusije je 90 minuta. Sudjelovanje je besplatno i nije potrebna registracija.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!