Pjesnikinja Maja Klarić posjetila Bjelovar s knjižarom na kotačima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Bjelovar je danas (srijeda 05.05.) stigao Bookmobil odnosno knjižara na kotačima u sklopu kojeg je organiziran i književno-putnički projekt Maje Klarić – pjesnikinje iz Šibenika. Ova rođena Šibenčanka piše poeziju i kraću prozu, a radi i kao urednica te književna prevoditeljica. Vodi Kulturnu udrugu Fotopoetika u sklopu koje organizira razna događanja. Do sada je objavila tridesetak prijevoda i šest autorskih knjiga od kojih su četiri zbirke putopisne poezije – “Život u ruksaku”, “Quinta Pitanga”, “Nedovršeno stvaranje” i “Četiri elementa” te dva prozno-poetska putopisa: Vrijeme badema o hodočašću Camino de Santiago i Približavanje zore: Put 88 hramova o zen-budističkom hodočašću u Japanu. Poezija joj je prevedena na engleski, talijanski, španjolski, mađarski, grčki, portugalski i farsi.

Sredinom 2020. godine pokrenula je projekt Bookmobil te počela putovati Hrvatskom u renoviranom kombiju, promovirajući književnost i ljubav prema poeziji. Vođena tom idejom, po prvi je put odlučila posjetiti i Bjelovar.

– U Bjelovaru još nisam imala prilike promovirati svoje knjige i Bookmobile tako da se radi o jednoj super prilici za druženje i upoznavanje s Bjelovarčanima. Riječ je zapravo o programu u sklopu kojeg ja obilazim Hrvatsku te tako predstavljam svoju putujući knjižaru u kojoj se redovito u svakom gradu održava razmjena knjiga. Pozivam sve da nam se na Trgu Eugena Kvaternika sve do 19 sati pridruže, dođu sa svojim knjigama za razmjenu koju mogu zamijeniti s nekom od knjiga koju vozim u kombiju. Isto tako, u kombiju se nalaze sve knjige koje sam ja napisala, one se mogu kupiti, a o svakoj možemo i popričati – kaže Klarić.

Maja Klarić otkrila je koja je najbitnija svrha Bookmobila. – Bookmobile je zapravo program kojeg ove godine podržava Ministarstvo kulture u sklopu godine čitanja. Zapravo cijelim putem, koji sada već traje mjesec dana, promoviram čitanje. Isto tako, kada god mogu, promoviram i mlade hrvatske spisatelje, autore, umjetnike što je na kraju svojevrsno popratno književno druženje – rekla je Klarić

Takvo druženje nije izbjeglo ni Bjelovar.

-U Bjelovaru razgovaram s Antonijom Putić iz Bjelovara i Sašom Pjanićem iz Virovitice na temu uređivanja knjiga. Naime, to je nešto što nas troje povezuje, a istovremeno je prilika da mladi pisci dobiju odgovore na tražena pitanja, o uređivanju, izdavaštvu ili bilo čemu drugom što ih zanima – poručuje Klarić.

Pročitana knjiga je tako mogla biti zamijenjena za knjigu koja će prolaznicima upasti u oko u prtljažniku knjižare na kotačima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!