Priča o umjetniku koji je kroz život projurio poput konjanika – neustrašivo, hrabro i odvažno!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

HLEBINE – Uz ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Galeriji naivne umjetnosti priređuje se prava mala poslastica. U subotu 22. svibnja s početkom u 19 sati otvorit će se izložba Slavka Stolnika pod nazivom Sloboda i sklad začudnog kolorizma. Riječ je o prvom samostalnom predstavljanju Slavka Stolnika u Hlebinama koje je upriličeno zahvaljujući još jednoj uspješnoj suradnji s varaždinskim kolekcionarom Vladimirom Malogorskim.

Stvaralaštvo Slavka Stolnika počinje se formirati sredinom 20. stoljeća kad se „krakovi“ naivne umjetnosti iz Hlebina kreću koncentrično širiti izvan izvorišta stvarajući danas dobro poznate opuse Mije Kovačića ili Ivana Večenaja. Prve slike na staklu otkriva za vrijeme služenja vojnog roka kad u Sarajevu ugleda glaže te po uzoru na njih 1950-ih godina izrađuje prve tempere na staklu. Završetkom vojne obuke odlazi u Zagreb gdje u KUD-u Pavao Markovac uči osnove likovnog jezika i slikarskih tehnika od Josipa Zormana, istražujući istovremeno i fotografiju (od koje brzo odustaje smatrajući je nedovoljno autentičnom) i kiparstvo uz prof. Despota u kiparskoj sekciji Otokar Keršovani. Bliskost s ishodištima Hlebinske škole, slaže se struka, Stolnik zadržava u nastavljanju prepoznatljive tehnike ulja na staklu te osvrtom na svijet seoske svakodnevice vlastitoga podneblja. Pritom voli prikazivati skupne figurativne kompozicije izrazitog dinamizma, pokrenutosti, prirodnog ritma i prepoznatljivo toplog nijansiranja prilagođeno prigušenog u skladu s odabranim temama. Preplet plošnih cjelina i grozdastih skupova boje koje se rasplinju do mrlja jedno je od glavnim oblikovnih i perspektivnih načela Slavka Stolnika. Urođeni osjećaj za maštovito rastvaranje prostora pomoću jarkih tonova čiste boje naglašene komplementarnosti tvori jedinstvene umjetničke vizije temeljene na čistoći i redukciji tipično naivne narativnosti i obrisne figurativnosti.  Svježina kolorizma u službi je dinamiziranja i uravnoteživanja kompozicija s ponekim neobičnim i začudnim kadriranjem koje unosi vedrinu neočekivanog, iznenađujućeg pogleda. Pritom boje uglavnom ne nose simboličke konotacije već se nižu prema „potrebama“ slike, odnosno zahtjevima kompozicije vezanim uz ritam, ravnotežu, proporcije i harmoniju.

Neočekivano, novo, drugačije, nepoznato i prije svega autentično ono je što zanima Slavka Stolnika. Na tim temeljima gradi „pomaknuti“ svijet u anatomskim iskrivljenjima, energičnom i izražajnom koloritu u kojem uzdiže i cijeni kromatsku vrijednost mrlje. Sklonost (likovnom) eksperimentu potvrđuje i pokušajima slikanja na najlonu, kao i mnoštvom interesa i tehnika koje svladava, dok u nazivima i temama slika zadržava (namjernu) prostodušnost i jednostavnost. Prepoznajući umjetnost kao mjesto potpune slobode slijedi svoj intuitivni instinkt od slike do skulpture, od interesa za inovacije do prirodnih „izuma“ biljne vegetacije. Simbolično, postav ove izložbe završava grafikom Konjanika otisnutom dan prije autorove smrti. Samostalna figura u sinergiji i neraskidivoj povezanosti s konjem hrabro juriša naprijed – na jednostavnoj pročišćenoj pozadini koja još izraženije ističe životnost obojenih figurativnih ploha. Baš poput konjanika, Stolnik je projurio izazovima vlastita života – neustrašivo, hrabro i odvažno, obojano intenzivnom silinom vlastite kreativnosti trajno zabilježene u skladu šarenih harmoničnih kompozicija.

Izložbu razgledajte u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama do 27. lipnja 2021. godine (utorak – petak: 10 – 18 sati, vikend: 10 – 14 sati, ponedjeljkom zatvoreno).

Tekst: Helena Kušenić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!