Od Johna Coltranea do današnje njujorške underground scene

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Najpoznatiji bjelovarski umirovljeni ravnatelj i strastveni ljubitelj jazz glazbe, Vojislav Kranželić, gostuje u Inkubatoru ideja u četvrtak, 10. lipnja. Svi ljubitelji jazz glazbe imat će prilike uživati u Jazz slušaonici koja će se održati u Društvenom centru Inkubator ideja, na adresi Ulica Andrije Mohorovičića 59, Bjelovar. Početak je u 18 sati, a dobrodošli su svi oni koji žele uživati u dobrim glazbenim zvucima.

Vojislav Kranželić cijeli je svoj radni vijek proveo u školi s učenicima, a nakon što je napustio ravnateljsko mjesto u Ekonomskoj i birotehničkoj školi u Bjelovaru, umirovljeničke dane provodi posvećen svojoj velikoj ljubavi – jazz glazbi.

Velik dio svog života posvetio je jazz glazbi i njenoj promociji. Na tadašnjem Radiju Bjelovar vodio je vlastite emisije o jazzu, od kojih se prva zvala Jazz plus, a druga se emitirala pod imenom Druga strana jazza. Obje su imale više od 500 nastavaka, što najbolje govori o njihovom uspjehu.

Ljubitelj je i rock glazbe, no ljubav prema jazzu je ipak prevladala, pa u „kućnoj diskoteci“ ima zavidnu kolekciju jazz glazbe – nekoliko tisuća ploča.

Jazz, kao svjetska kulturna baština, potiče iz afroameričke kulture. Razvio se u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom 20. stoljeća, a učestale promjene koje su obilježile povijest jazza, proizvele su raznolikost stilskog izričaja i odnosa s publikom. Usprkos svojoj raznolikosti, jazz je oduvijek poznat kao vrsta muzike koja nastaje i živi u trenutku izvođenja uz jedinstveni doprinos muzičara koji ga sviraju. Jedna od najpoznatijih značajki koja obilježava ovaj sve popularniji glazbeni stil je improvizacija.

Na Jazz slušaonici ljubitelji jazza i oni koji se prvi put susreću s njim, imat će prilike upoznati se s radom saksofonista Johna Coltranea i današnjom njujorškom underground scenom. Vojislav će okupljenima otkriti i brojne anegdote iz života jazz glazbenika te ih upoznati s nekim od najpoznatijih skladbi.

– Radi se o predavanju koje ističe jedne od najvažnijih osoba u jazz glazbi, o John Coltraneu i njegovim izvornim nastavljačima i onima koji su to kasnije postali i preuzeli njegove ideje, pa sve do najnovije njujorške underground scene – otkrio je Vojislav o čemu će biti riječi na Jazz slušaonici.

Istaknuo je zadovoljstvo zbog suradnje s Inkubatorom ideja.

– Drago mi je što mogu surađivati s Inkubatorom ideja i što će se održati jedna prezentacija jazza u ovom prostoru. Pozivam sve da dođu ovo poslušati i otkriju nešto novo što će im kasnije u životu možda biti važno. Nadam se da će sudionici nakon predavanja barem povremeno i slušati jazz – zaključio je omiljeni bjelovarski umirovljeni ravnatelj Vojislav.

Za sudjelovanje na Jazz slušaonici nije potrebno imati prethodno znanje o jazz glazbi – svi su dobrodošli. Ulaz je za sve slobodan, no zbog propisanih epidemioloških mjera, molimo zainteresirane sudionike da se jave na broj telefona 043/243-534 ili službeni Facebook i Instagram profil Inkubatora ideja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!