Nedjelja na selu za obitelj cijelu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U petak, 25. lipnja 2021. godine, za medije, suradnike i članove lokalne samouprave, Vladimir Vlajinić, vlasnik OPG-a Na Malenom brijegu, uz podršku obitelji i Mladena Medaka Gage, poslovnog suradnika, predstavio je nove sadržaje u turističkoj ponudi svog OPG-a.

Naime, uz temeljnu ponudu konjičkog turizma, koja je od osnutka OPG-a bila osnovna nit vodilja obitelji Vlajinić pri odluci o bavljenju turizmom, Vladimir Vlajinić je prije sedam – osam godina prihvatio ideju Mladena Medaka Gage, tada zaposlenika lokalne turističke zajednice, da u turističku ponudu uvrsti priču o  vedima – jednima od dvadesetak mitoloških bića Bilogore. Ubrzo se to pokazalo kao pun pogodak. S vremenom je priču i ponudu trebalo unaprijediti i sadržajno i produkcijski, pa se Vladimir s idejom o postavljanju tematske staze začudnih bića Bilogore ponovno obratio Mladenu Medaku Gagi, kao privatnom poduzetniku, s prijedlogom da upravo on domisli tu ”turističku priču”, izradi ilustracije, napiše priče i predloži kako bi ta bića na stazi trebalo prezentirati.

– Bio je to izazov, ali bilo je i pravo zadovoljstvo primiti se tog posla. – kaže Mladen Medak Gaga – Vrlo brzo smo se dogovorili da, s obzirom na okolnosti, u prvoj fazi izaberemo šest mitoloških ili, djeci bliže i razumljivije rečeno, začudnih bića Bilogore. Najprije mi je sinula ideja da ih predstavimo ipak malo drukčije od uobičajeno postavljenih tabli. Vladi se to odmah svidjelo, pa sam se dao na ilustriranje likova začudnih bića i likovno oblikovanje tabli. Dok sam radio na ilustracijama, nekako su mi se same nametnule ideje o dodatcima koje bi takva ponuda trebala imati. Nakon završenih ilustracija za table, odmah sam se dao na posao primijeniti ilustracije za izradu postera i majica, a nedugo zatim osmislio sam društvenu igru Staza začudnih bića. Kasnije su nastale stranice – igralice, listovi s bojalicama, zagonetalicama, brojalicama, labirintima i sl.,  kojima se djeca mogu zabaviti u zatvorenom prostoru, za vrijeme odmora poslije ručka ili za nekog nevremena, a mogu ih ponijeti i kući. Za svršetak prve faze tih promotivnih materijala i suvenira, nastala je slikovnica sa začudnim bićima i pričama o njima zadovoljno je naveo Gaga.

Zanimljivost vezana uz navedene suvenire jest u tome što ih ne možete jednostavno samo kupiti u ZAČUDNOM DUĆANU , već su oni dio turističkog paket aranžmana.

Sama staza pomalo podsjeća na neke eksterijere filmski uprizorenih bajki, a poneko srušeno stablo, neobično korijenje, mostići, potok i jezerce daju joj i avanturistički i romantičarski štih nekih prošlih vremena.

Uz obilazak Staze začudnih bića Bilogore, male posjetitelje i njihove roditelje, nastavnike i odgajatelje u paketu čekaju i tematske kazališne predstave u neobičnom i originalnom ozračju Štagalj teatra.

– Taj sadržaj nekako mi se činio logičnim nastavkom svega do tad učinjenog, pa sam osmislio neke male kazališne predstave. Vlado se odmah dosjetio da bismo iz štaglja mogli napraviti malo kazalište s amfiteatrom od bala sjena, pa je tako nastao i ŠTAGALJ TEATAR. Kako se bavim i pisanjem i skladanjem, a i glumom, bio je to još jedno zadovoljstvo. Do sad je izvedeno nekoliko predstava i reakcije su zaista izuzetno dobre. Za jesen pripremamo još toga. Bez zanimljivih sadržaja i doživljaja nema turističke ponude – dodaje Gaga.

Mladen Medak Gaga

I neka od jela iz ponude Na Malenom brijegu, posebice za najmlađe, povezana su sa začudnim bićima, a i većina jela s jelovnika izvan je uobičajene ”konfekcijske” ugostiteljske ponude i temelji se na tradiciji i, prije svega, domaćim namirnicama.

Na Malenom brijegu izgradili su vjerojatno prvi u svijetu i teren za pomalo zaboravljenu igru špekulanja –  špekulalište. Uz to, pobrinuli su se za sve one koji žele naučiti špekulati ili pikulati, za roditelje, pa i za bake i djedove, koji su pomalo zaboravili tu igru, napraviti deplijan  s pravilima te igre, a kod njih možete dobiti i špekule ili pikule u posebno dizajniranoj platnenoj vrećici. To je još jedna Gagina zanimljiva ideja.

Ne zaboravimo spomenuti da uz navedeno postoji i nekoliko ponuda zanimljivih radionica za djecu, a da je jahanje, od početničkog do naprednog, terenskog, višesatnog ili čak višednevnog, dio stalne ponude.

Još jednu novost svakako valja istaknuti, a to je piknik košara. Naime, OPG Na Malenom brijegu pridružio se i ostalim zainteresiranim ponuđačima u seoskom turizmu kontinentalne Hrvatske u toj novoj, zanimljivoj i atraktivnoj turističko – ugostiteljskoj ponudi. Svatko zainteresiran može on line naručiti vrstu i količinu hrane i pića koju želi da mu bude spremljena u piknik košaru za dan i termin svog dolaska i otići sa svojim prijateljima ili obitelji u prirodu i uživati u domaćem jelu i piću na prostrtoj dekici neke livade ili šume.

Iz ovoga je više nego jasno da su navedene ponude prije svega namijenjene roditeljima s djecom, a kad je u pitanju grupni dolazak, onda su to vrtići i škole. Dani preko tjedna rezervirani su za grupne posjete, a vikendi za individualan dolazak gostiju.

Na Malenom brijegu rade isključivo prema najavi pa je to dobro znati prije no se odlučite posjetiti ih. Parafrazirat ćemo jedan stih iz njihove svojevrsne himne:

Nije bitno je li sunce, kiša ili snijeg!

Daj se u bijeg na Maleni brijeg!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!