Marijana Dragičević, trudna do zuba, napisala je novi roman, a sljedeći planira natipkati – u svinjcu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Dok joj se drugi roman još praktički nije ohladio od tiskarskih valjaka, Bjelovarčanka Marijana Dragičević već je napisala novi, treći u svojoj spisateljskoj karijeri. Nakon tzv. garažnog romana ‘Rock strana bajke’ i krimića ‘Špalir za raj’, Dragičević je napisala roman za djecu, i to na samom kraju prve trudnoće. Iz tog razloga još nam ne želi otkriti njegov naziv jer je povezan s imenom sinčića čiji dolazak, dok čitate ove retke, očekuje u bjelovarskom rodilištu. Ime će biti iznenađenje, baš kao i naziv romana. No, iz bolničkog kreveta Marijana nam je ipak rado otkrila zanimljive detalje iz sadržaja.

-Napisala sam pomalo fantasy priču o dječaku koji se bori sa strahovima s kojima se i u stvarnom životu bore mnoga djeca. Primjerice, brine se jer mora na vađenje krajnika, boji se grmljavine… Jedne večeri u svom krevetu čuje neobično kuckanje, a onda se odluči odvažiti i ući u ladicu ispod kreveta. To ga odvodi u novi svijet, Jezograd, koji istražuje u društvu novog prijatelja, afričkog tvora – otkrila nam je mlada spisateljica. Glavni negativac u romanu je Jejo Strahić koji skuplja tuđe strahove kako bi ih, kad jednom izađe iz Jezograda, prosipao u stvarnom svijetu. A glavni junak priče i afrički tvor morat će ga u tome spriječiti.

Iako se već okušala u pisanju za djecu te je prije nekoliko godina u sklopu muzejskog projekta potpisala slikovnicu o legendarnoj gudovačkoj pisanici, jednoj od najstarijih u Europi, Dragičević je ipak poznatija po svojim romanima namijenjenima odrasloj publici. Na pitanje otkud inspiracija za dječji roman, naša se sugovornica smije.

-Za sve su krivi trudnički hormoni! Jednostavno, jednog dana se rodila ideja koju sam detaljno razradila u dva tjedna, kao što radim sa svim romanima, a onda sam u idućih šest dana napisala roman – kaže Marijana.

Dodaje kako je među prvima koji su ga pročitali i ovoga puta, kao i kod prethodna dva romana, bio poznati hrvatski književnik Goran Tribuson koji joj je pomogao savjetima. Kolegu iz Gradskog muzeja Zorana Tokića zadužila je ilustracije te se nada da će avanture iz Jezograda uskoro u tisak.

Iako novih priča za djecu ne bi trebalo nedostajati ni u budućnosti, ipak bi iduće godine trebala prvo izradi novi roman za odrasle. A ne nedostaje joj ni inspiracije za nova djela.

-No, vidjet ćemo koliko ću imati vremena za pisanje nakon što stigne prinova. Za pisanje mi je potreban mir pa suprug i tata već rade na uređenju posebnog prostora baš za tu namjenu. Točnije, samo za mene preuređuju nekadašnji svinjac u našoj obiteljskoj kući. Ako ondje neću imati inspiracije, ne znam gdje hoću! – smije se Marijana pred kojom je, po svemu sudeći, vrlo uzbudljivo i veselo životno razdoblje.

Marijana Dragičević

PODIJELI S PRIJATELJIMA!