Večeras na rasporedu ‘Šator 113, Idomeni’ i ‘Agent krtica’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Treće večeri 16. izdanja bjelovarskog festivala dokumentarnog filma DOKUart-a publika je mogla uživati u filmu “Sretan Božić, Yiwu” beogradskog autora Mladena Kovačevića. Redatelj je stigao u Bjelovar kako bi predstavio film koji mu je donio nagradu za najbolji dokumentarac na festivalu u Sarajevu te je prikazan na još pregršt svjetskih festivala, no nakon premijere u Rotterdamu početkom prošle godine, Bjelovar je bio tek drugo mjesto na kojem je Kovačević film gledao u društvu publike i poslije projekcije odgovarao na pitanja gledatelja. Film je Kovačević snimao tijekom 2018. godine u kineskom gradu Yiwuu, specifičnom po tome što ondje postoji čak 600 tvornica koje proizvode božićne ukrase.

Ukrasi iz Yiwua krase božićna drvca širom svijeta, a Kovačević je u svom filmu uspio uhvatiti život prosječnih stanovnika Kine i gledatelju približiti kako to zaista izgleda život u zemlji prema kojoj često imamo brojne predrasude i zemlji prepunoj iznenađenja.

Večeras, u utorak, 21. rujna na rasporedu su dva filma, a svoj kratki animirano – dokumentarni film “Šator 113, Idomeni” došao je predstaviti mladi švicarski redatelj Henri Marbacher. U 18-minutnom filmu Marbacher donosi priču o 19-godišnjem migrantu iz Sirije i predstavlja njegovo putovanje od Sirije do Švicarske koje je trajalo nekoliko godina.

Potom je na rasporedu čileanski dokumentarac “Agent krtica” Maite Alberdi, film koji je bio nominiran za Oscara za najbolji dokumentarni film, a donosi nam on priču o 83-godišnjem umirovljeniku iz Santiaga Seriju, koji će postati tajni agent. I to u staračkom domu, a privatni detektiv angažirat će ga kako bi istražio što se to zbiva ondje iza zatvorenih vrata i potkradaju li djelatnici zaista majku žene koja je angažirala ovu posve neobičnu tajnu službu. Polaznici radionice u sklopu 14. Malog DOKUarta koju vodi Đuro Gavran već su se na veliko bacili na snimanje filma koji će se prikazati u kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra u petak, a bjelovarski učenici su kao temu odabrali Spomen – područje Barutanu. 16. DOKUart traje sve do petka, 24. rujna, a ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se kupiti na blagajni KMC-a od 10 do 12 sati te sat vremena uoči projekcije. Program svake večeri počinje u 20 sati, a zbog epidemiološke situacije na projekcijama se može prisustvovati s covid potvrdom, s potvrdom o preboljenju koronavirusa ili s negativnim testom koji vrijedi 48 sati. No, DOKUart je u Zavodu za javno zdravstvo BBŽ osigurao besplatno testiranje za sve one koji imaju ulaznicu za bilo koju projekciju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!