Večeras na rasporedu nizozemski film ‘Derišta’ i zanimljivo predavanje o jeziku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U utorak, četvrte večeri 16. izdanja bjelovarskog festivala dokumentarnog filma DOKUart na programu su bila dva filma. Kratki film “Šator 113, Idomeni” predstavio je autor Henri Marbacher, mladi švicarski redatelj koji se svom debitantskom filmu pozabavio dirljivom životnom pričom prijatelja Agira. Ovaj 19-godišnji mladić Marbacheru je odlučio ispričati svoju životnu priču i kako je iz ratom razorene Sirije stigao do Švicarske. Tijekom višegodišnjeg putovanja jurio je od čamaca do autobusa i vlakova, išao pješice, a više mjeseci proveo je živeći u šatoru u izbjegličkom kampu u Grčkoj po kojem je film dobio i ime. Projekciji filma u kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru nazočio je i Roland Louis Python, savjetnik u Veleposlanstvu Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj koje je ove godine odlučilo podržati DOKUart.

Nakon razgovora autora s publikom poslije filma, na programu je bio čileanski dokumentarac “Agent krtica” Maite Alberdi koji je ove godine zaslužio nominaciju za Oscara za najbolji dokumentarni film. Glavni junak filma je 83-godišnji Sergio koji je silom prilika postao tajni agent u staračkom domu, a za taj zadatak angažirala ga je obitelj koja sumnja u dobrobit majke smještene u tom domu. No, jednom kada stigne u dom, Sergio će se boriti kako bi održao ravnotežu između svoje zadaće i sve veće umiješanosti u živote nekoliko stanara.

Večeras (srijeda, 22. rujna) na rasporedu je još jedan nizozemski film, nagrađivana dokumentarna drama “Derišta” redateljice Maasje Ooms koja donosi intiman i iskren portret mladih ljudi u kojem oni pokazuju svoju najranjiviju stranu. Danas u 17 sati u predvorju KMC-a je i predavanje poznate filmske kritičarke Višnje Vukašinović “Jezik 21. stoljeća” u kojem će biti govora o onome što se krije iza onoga što vidimo i čujemo kada konzumiramo određeni filmski, televizijski i medijski sadržaj.

Ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se kupiti na blagajni KMC-a od 10 do 12 sati te sat vremena uoči projekcije. Program svake večeri počinje u 20 sati, a zbog epidemiološke situacije na projekcijama se može prisustvovati s covid potvrdom, s potvrdom o preboljenju koronavirusa ili s negativnim testom koji vrijedi 48 sati. No, DOKUart je u Zavodu za javno zdravstvo BBŽ osigurao besplatno testiranje za sve one koji imaju ulaznicu za bilo koju projekciju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!