Večeras su na rasporedu ‘Utakmica’ i ‘Moja baka s Marsa’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U srijedu, pete večeri 16. izdanja bjelovarskog festivala dokumentarnog filma DOKUart na programu je bio nagrađivani nizozemski film “Derišta”. Dokumentarac redateljice Maasje Ooms donosi intiman i iskren portret mladih ljudi u kojem oni pokazuju svoju najranjiviju stranu, a dobila su “Derišta” nagradu za najbolji nizozemski dokumentarni film 2020. godine. Redateljica u “Derištima” prati sudbinu nekoliko tinejdžera s kojima roditelji više ne znaju kako izaći na kraj i kao zadnju nadu pronašli su stavljanje djece pod privremeni nadzor. Dok ih Ooms snima, oni pokušavaju ukrotiti svoje demone, no problemi iz prošlosti ponovno počinju izlaziti na površinu.

Predavanje za bjelovarske gimnazijalce u predvorju Kulturnog i multimedijskog centra održala je u srijedu poznata filmska kritičarka i sveučilišna profesorica Višnja Vukašinović. U predavanju “Film 21. stoljeća kao dokument i kao slika” Vukašinović je s gimnazijalcima razgovarala o tome što se krije iza onoga što vidimo i čujemo kada konzumiramo određeni filmski, televizijski i medijski sadržaj.

Večeras, šestog dana festivala na rasporedu su dva filma, a program otvara kratki švicarski dokumentarac “Utakmica”. Redatelj Roman Hodel odlučio je pratiti jednu utakmicu švicarske nogometne lige, no pažnju on nije posvetio igračima, već sucu uz kojeg proživljavamo uspone i padove te uz ovaj film otkrivamo što znači zaraditi poštovanje na terenu i kako je upravljati energijom stadiona.

Potom slijedi dugometražni film bjeloruskog redatelja Aleksandra Mihalkoviča “Moja baka s Marsa” u kojem prati sudbinu bake Zine, Ukrajinke koja je ostala živjeti na Krimu u kojem su sada na vlasti Rusi. Odvojena od obitelji ona živi u zaboravljenom gradu na obali i pokušava donijeti odluku ostati ili otići u šarmantnom, gorko – slatkom filmu koji je prikazan na brojnim svjetskim festivalima. Danas je i posljednji dan radionice u sklopu 14. izdanja Malog DOKUarta, a film koji bjelovarski učenici snimaju pod stručnim vodstvom bjelovarskog redatelja Đure Gavrana već počinje dobivati obrise. Što su to oni snimili, moći će se pogledati sutra u podne kada će se u kino dvorani KMC-a prikazati i filmovi pristigli na natječaj za osnovnoškolski film i dodijeliti nagrade.

Ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se kupiti na blagajni KMC-a od 10 do 12 sati te sat vremena uoči projekcije. Program svake večeri počinje u 20 sati, a zbog epidemiološke situacije na projekcijama se može prisustvovati s covid potvrdom, s potvrdom o preboljenju koronavirusa ili s negativnim testom koji vrijedi 48 sati. No, DOKUart je u Zavodu za javno zdravstvo BBŽ osigurao besplatno testiranje za sve one koji imaju ulaznicu za bilo koju projekciju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!